Muncind în România – 14.05.2024
România se află pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit unui recent studiu.
Sorin Iordan, 14.05.2024, 16:50
România se află pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare ţări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group, The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro. Conform rezultatelor, capitala Bucureşti are un scor mai scăzut decât cel de la nivel de ţară şi ocupă locul 118. România a crescut în clasamentul celor mai atrăgătoare destinaţii de relocare profesională, faţă de 2020, când se afla pe locul 92, însă a rămas sub ratingul din 2018, când atinsese poziţia 78. Candidaţii care ar fi cel mai tentaţi să accepte o ofertă de job în România sunt cei din Pakistan, Italia, Elveţia, Ungaria şi Austria, urmaţi de cei din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia şi Irlanda.
Întrebaţi care ar fi motivele pentru care ar alege România, 52% au pus pe primul loc calitatea vieţii, 49% faptul că există un mediu prielnic familiilor, 47% numărul şi tipul de joburi scoase în piaţă de angajatori, 40% costul vieţii, 38% spiritul ospitalier şi cultura incluzivă, 34% faptul că este o ţară în care s-ar simţi în siguranţă, dar şi faptul că formalităţile pentru a accesa piaţa muncii din România sunt mai puţin complicate decât pentru alte ţări. La nivel global, candidaţii din cele 185 de ţări participante la studiu au aşezat pe primul loc în topul preferinţelor Londra, drept oraşul în care şi-ar dori cel mai mult să lucreze. Capitala britanică este urmată de Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York.
Legea privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis. Potrivit documentului, cetăţenii în cauză care intră în România şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii privind azilul, beneficiază de asigurare a unor utilităţi de primă necesitate în cadrul taberelor temporare sau în alte locaţii de cazare.
De asemenea, persoanele vizate au dreptul de a fi incluse în programele naţionale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, în situaţiile de risc epidemiologic. Totodată, beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate. Camera Deputaţilor de la Bucureşti a instituit posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o sigură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana şi cazarea pe teritoriul României, pentru familiile şi persoanele refugiate singure.
16 cetăţeni străini, care au venit în România pentru a se angaja, au fost expulzaţi de autorităţi după ce au fost prinşi încercând să iasă ilegal din ţară pentru a ajunge în alte ţări europene. Este vorba de 16 persoane din Bangladesh, Sri Lanka, India şi Pakistan, care au fost duse la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în centrul României, unde au fost îmbarcate în curse comerciale către ţările de origine. Pe numele străinilor a fost instituită totodată măsura interzicerii intrării pe teritoriul Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani.
Peste 37.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru cei cu studii medii şi profesionale, anunţă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Oferta cuprinde posturi pentru agenţi de securitate, muncitori necalificaţi în mai multe ramuri ale economiei, curieri sau manipulanţi de mărfuri. De asemenea, peste 2.200 de locuri de muncă sunt destinate celor cu studii superioare – consilieri, experţi financiari contabili sau programatori. Ofertele pot fi consultate onoine, pe site-ul anofm.ro.