Muncind în România – 23.04.2024
Organizaţia Salvaţi Copiii România deschide la Bucureşti un centru de zi pentru copiii refugiaţi din Ucraina./ Rata de ocupare a populaţiei apte de muncă, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, a fost de 63% în 2023, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la Bucureşti./ Poliţiştii de la punctul de frontieră Nădlac II, în vestul României, la graniţa cu Ungaria, au prins 16 persoane care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunse în două autovehicule.
Sorin Iordan, 23.04.2024, 10:51
Organizaţia Salvaţi Copiii România deschide la Bucureşti un centru de zi pentru copiii refugiaţi din Ucraina. Centrul se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, unde cei mici vor beneficia de pregătire la teme, masă caldă, cursuri de limba română şi activităţi recreative. Salvaţi Copiii trasmite că 40 de copii cu vârste între 6 şi 11 ani vor frecventa zilnic centrul, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 18.00, iar organizaţia va acoperi taxele la creşă şi grădiniţă pentru alţi 60 de copii cu vârste între 2 şi 5 ani.
Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă, în condiţiile în care doar 17% sunt angajaţi cu contract în România, 11% lucrează la distanţă pentru o companie din afara ţării noastre şi 7% sunt angajaţi fără contract de muncă, potrivit unei anchetei derulate în februarie de Salvaţi Copiii România.
De la începutul războiului din Ucraina şi până pe 29 februarie, în evidenţele ANOFM au fost înregistraţi 21.617 cetăţeni ucraineni, dintre care 14.727 femei. Dintre aceştia, 2.784 s-au încadrat pe piaţa muncii, 1.890 fiind femei. 65% dintre refugiaţi au indicat lipsa abilităţilor de comunicare în limba română drept principal impediment pentru angajare, în vreme ce 54% au spus că nu pot munci pentru ca să aibă grijă de un membru al familiei. În acest context, Salvaţi Copiii România a arătat că prin proiectul centrului de zi se urmăreşte şi facilitarea integrării mamelor acestor copii pe piaţa muncii.
Rata de ocupare a populaţiei apte de muncă, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, a fost de 63% în 2023, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la Bucureşti. Rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi, 71,7%, faţă de 54,3% la femei. Pe medii de rezidenţă, rata de ocupare a fost mai mare în mediul urban 68,6%, faţă de 57,1% în mediul rural. Rata de ocupare a tinerilor între 15 şi 24 ani a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor vârstnice, cu vârste între 55 şi 64 ani, de 51%. Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor de învăţământ superior 89,8%. Salariaţii, al căror număr a scăzut cu 60.000 faţă de anul precedent, au deţinut în continuare cea mai mare pondere, 85,7% în totalul populaţiei ocupate. În 2023, lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 13% din populaţia ocupată. Din totalul persoanelor ocupate, 11,9% lucrau în sectorul agricol, 33,2% în industrie şi construcţii, iar 54,9% în servicii, mai arată INS.
Poliţiştii de la punctul de frontieră Nădlac II, în vestul României, la graniţa cu Ungaria, au prins 16 persoane care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunse în două autovehicule. Şoferii, un cetăţean român şi un bulgar, transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, plăci de pal, paturi şi saltele pentru societăţi comerciale din Italia şi Olanda. În urma efectuării controlului amănunţit al mijloacelor de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentele pentru marfă, printre bunurile transportate, 16 cetăţeni străini din Pakistan, Bangladesh, Nepal şi Iran.
Aceştia au intrat legal în România în baza unor vize de muncă şi voiau să iasă ilegal din ţară pentru a ajunge în vestul Europei. Şoferii sunt acum cercetaţi pentru trafic de migranţi, în timp ce străinii ascunşi în autovehicule, pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Un alt incident a avut loc vama Albiţa, la frontiera de est cu Republica Moldova. Cinci cetăţeni din Bangladesh au fost susprinşi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera în România, cu intenţia de a-şi căuta un loc de muncă în ţara noastră. Bărbaţii, cu vârste cuprinse între 22 şi 41 de ani, au fost preluaţi de autorităţile de frontieră din Republica Moldova în vederea continuării cercetărilor în baza Acordului de Readmisie.