Muncind în România
Rata de ocupare a forţei de muncă în România a fost de 63% în ultimele trei luni din 2023, în scădere uşoară faţă de trimestrul anterior, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti.
Sorin Iordan, 19.03.2024, 10:30
Rata de ocupare a forţei de muncă în România a fost de 63% în ultimele trei luni din 2023, în scădere uşoară faţă de trimestrul anterior, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti.
Analistul economic Constantin Rudniţchi este de părere că România este încă departe de media ţărilor dezvoltate în ceea ce priveşte acest indicator. El arată că, raportat la recentul raport al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind economia, România se află sub media ţărilor OECD în materie de ocupare, de 69%. El apreciază că un procentaj bun, care să fie eficient pentru economie, depăşeşte 80%, o cifră pe care România nu o va atinge prea curând.
Rudniţchi aminteşte că în urmă cu 15 ani, imediat după intrarea în Uniunea Europeană, România avea o rată şi mai mică de ocupare, respectiv de 58%. Pentru a creşte acest indicator este nevoie de încurajarea investitorilor străini, precum şi de creşterea salariilor în mediul privat sau de o serie de politici publice, consideră analistul. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, la finalul anului trecut, populaţia activă a României era de peste 8,16 milioane de persoane, din care aproape 7,7 milioane aveau o ocupaţie.
Comisia Europeană solicită României, Spaniei, Portugaliei, Sloveniei, Slovaciei, Suediei şi Finlandei să transpună complet şi corect dispoziţiile Directivei privind lucrătorii sezonieri. Directiva urmăreşte să asigure reguli echitabile şi transparente pentru admiterea lucrătorilor sezonieri din afara Uniunii Europene în interiorul spaţiului comunitar. Aici se regăsesc garanţiile pentru condiţiile decente de muncă şi de viaţă, drepturi egale şi protecţia împotriva exploatării. Conform Comisiei, respectarea directivei este o condiţie prealabilă pentru atragerea lucrătorilor necesari pentru munca sezonieră în UE şi ar putea contribui la reducerea migraţiei ilegale. Executivul Comunitar le-a transmis guvernelor în cauză scrisori de punere în întârziere pentru că nu s-au conformat. Cele şapte state au acum două luni pentru a remedia deficienţele semnalate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Bruxelles-ul poate decide să le trimită un aviz motivat, ultimul pas înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie.
Patronii de hoteluri şi restaurante de pe litoralul românesc caută personal pentru a-şi completa echipele, dar salariile mici şi faptul că în afara sezonului unii dintre angajaţi rămân fără venit şi nu pot beneficia întotdeauna de şomaj fac foarte dificil procesul de recrutare. Muncitorii străini sunt o opţiune, însă românii sunt cei mai căutaţi, a declarat pentru Radio România un patron al unui complex hotelier din staţiunea Mamaia. El a spus că, în primul rând, îşi doresc tineri români care să facă parte din echipa sa, însă a precizat că nu există nicio diferenţă între modul în care un român şi un străin sunt trataţi. „Aceleaşi condiţii de muncă le are şi un român, le are şi un străin”, a declarat acesta. În 2023, salarile în industria ospitalităţii de pe litoral variau între 1.900 de lei (circa 380 de euro) şi 4.500 de lei (aproximativ 905 euro) net pe lună în funcţie de locul de muncă şi de calificări. Pe perioada desfăşurării contractelor, barmanilor, ospătarilor, bucătarilor, cameristelor sau recepţionerilor le sunt asigurate cazarea, masa şi, în unele cazuri, transportul către locul de muncă.
Poliţiştii de frontieră din judeţul Arad, la graniţa de vest a României, au depistat 18 cetăţeni străini care încerccau să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Oamenii, proveniţi din Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Siria, Iran, Irak şi Turcia, au fost prinşi la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. În urma cercetărilor, a fost stabilit faptul că unii dintre străini erau intraţi legal în România, în baza unor vize de muncă, iar alţii erau solicitanţi de azil. Poliţiştii de frontieră avertizează că cetăţenii străini surprinşi în timp ce încearcă să treacă fraudulos frontiera, riscă repatrierea şi primirea unei interdicţii de intrare în România sau în orice alt stat menbru al Uniunii Europene pentru o perioadă de 5 ani.