Muncind în România – 20.08.2024
Angajatorii din România ar putea încheia un contract cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru achiziţia de tichete de activităţi casnice, în valoare de 15 lei (circa 3 euro), ce pot fi folosite pentru a plăti persoanele care ajută în gospodărie cu diverse activităţi casnice, conform unui proiect publicat în transparenţă decizională de ministerul român al Muncii
Sorin Iordan, 20.08.2024, 14:14
Angajatorii din România ar putea încheia un contract cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru achiziţia de tichete de activităţi casnice, în valoare de 15 lei (circa 3 euro), ce pot fi folosite pentru a plăti persoanele care ajută în gospodărie cu diverse activităţi casnice, conform unui proiect publicat în transparenţă decizională de ministerul român al Muncii. Instituţia a explicat că tichetele pot fi oferite angajaţilor ca beneficiu extrasalarial, însă angajatorii vor trebui să încheie o convenţie cu agenţia de ocupare a forţei de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziţiona un număr de tichete casnice în format electronic sau pe suport de hârtie. Ministrul român al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că angajatorii care oferă tichete de activităţi casnice vor beneficia şi de avantaje fiscale. „Dacă un angajator acordă cel puţin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajaţi”, a spus aceasta. Oprescu a apreciat că mecanismul poate contribui la creşterea ratei de activare a populaţiei în vârstă de muncă pe piaţa muncii şi la diminuarea ratei sărăciei, prin completarea veniturilor beneficiarilor de venit minim de inserţie cu veniturile ocazionale obţinute din prestarea de activităţi casnice.
Un spaţiu dedicat copiilor şi familiilor care trec graniţa în România pentru a se refugia din calea războiului din Ucraina a fost inaugurat, la începutul acestei luni, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret din judeţul Suceava, în nord-est. Conceput pentru a oferi un loc sigur şi primitor pentru copiii şi familiile silite să-şi părăsească locuinţele din cauza invaziei ruseşti, spaţiul este echipat cu facilităţi adecvate şi resurse necesare pentru a oferi asistenţă de bază şi acoperi nevoile imediate ale mamelor cu copii. Centrul a luat fiinţă în urma unei colaborări a Poliţiei de Frontieră cu UNICEF România şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi. Autorităţile române şi partenerii implicaţi au transmis că vor continua să monitorizeze şi să îmbunătăţească facilităţile şi serviciile oferite refugiaţilor ucraineni, asigurându-se că toţi cei care trec prin această perioadă dificilă primesc sprijinul necesar. Conform datelor Poliţiei de Frontieră Române, peste 9,6 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România din 10 februarie 2022 până la 18 august 2024, iar potrivit Agenţia ONU pentru Refugiaţi, ţara noastră găzduiește peste 135.000 de refugiați din Ucraina, majoritatea femei și copii.
Numărul salariaţilor din Bucureşti a ajuns, la finele lunii mai, la 1.093.506 persoane, în creştere cu 16.927 faţă de perioada similară din 2023, arată Institutul Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu brut era la finele lunii mai 2024 de 10.584 lei, cu 1.185 de lei nmai mare decât valoare înregistrată în mai 2023, iar câştigul net era de 6.428 lei, mai mare cu 612 lei faţă de perioada menţionată anterior. Pe de altă parte, la finele lunii mai 2024, în Bucureşti erau înregistraţi 10.259 de şomeri, în scădere cu 1.985 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În acest context, rata şomajului se situa la 0,8 procente, în scădere de la 1% în mai 2023. Aproape 8.700 de locuri de muncă sunt disponibile în capitala României.
Agenţii economici din România pun la dispoziţie peste 43.000 de locuri de muncă, transmite Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe, 2.858 sunt de agent de securitate, urmate de cele de lucrător comercial (2.140), manipulant mărfuri (2.051) şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.040). În România se mai caută 1.669 de muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, 1.593 de curieri, 1.141 de muncitori necalificaţi la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii, 980 de muncitori necalificaţi în industria confecţiilor, 900 de ajutor de bucătar şi 868 de conducători auto pentru transport de mărfuri. Din totalul locurilor de muncă vacante, 2.327 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, 7.657 sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale, 9.972 pentru persoanele cu studii profesionale, iar restul de 23.472 sunt pentru persoanele fără studii, cu studii primare sau gimnaziale.