Muncind în România
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a lansat Programul anual de burse oferite de România cetăţenilor străini din statele non-UE, pentru anul universitar 2024-2025.
Sorin Iordan, 23.01.2024, 14:08
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a lansat Programul anual de burse oferite de România cetăţenilor străini din statele non-UE, pentru anul universitar 2024-2025. MAE transmite că programul urmăreşte dezvoltarea şi aprofundarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă a studenţilor, precum şi promovarea mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel global. Candidaţii îşi pot depune dosarele de înscriere online în perioada 16 ianuarie – 16 martie. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate în jurul datei de 15 iulie. Detalii privind condiţiile de eligibilitate, nivelurile de studii acoperite şi documentele necesare pentru depunerea candidaturilor se găsesc pe site-urile studyinromania.gov.ro, scholarships.studyinromania.gov.ro sau pe site-ul mae.ro, la secţiunea Burse oferite cetăţenilor străini de statul român. Pentru anul universitar anterior, pe platforma online au fost depuse peste 50.000 de candidaturi, pentru 500 de burse.
Piaţa muncii din România a înregistrat, anul trecut, două recorduri: cel mai mare număr de contracte individuale de muncă, peste 6,7 milioane, şi cel mai mare număr de salariaţi, aproape 5,7 milioane, potrivit ministerului român al Muncii. Instituţia arată că cifrele nu-i include pe angajaţii din Apărare, din ordine publică, din Magistratură şi pe funcţionarii publici. Domeniile cu cele mai multe angajări noi au fost, în 2023, au fost comerţul, reparaţiile auto, construcţiile şi industria prelucrătoare. După Bucureşti, aflat pe primul loc cu peste 1,4 milioane de contracte, judeţele cu cele mai multe contracte de muncă active la sfârşitul anului trecut erau Cluj şi Bihor, în nord-vest, Timiş, în vest, Ilfov, Prahova şi Argeş, în sud, Braşov, în centru, Iaşi, în nord-est, şi Constanţa, în sud-est.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, în sud-est, atrage atenţia cu privire la adâncirea crizei de personal în majoritatea sectoarelor economice. Potrivit instituţiei, zilnic la nivelul judeţului sunt disponibile peste 100 de locuri de muncă vacante. Cu toate acestea, angajatorii încadrează personal din afara spaţiului intracomunitar, pe fondul lipsei forţei de muncă locale. Penuria de personal, spune şeful AJOFM Buzău, Ionel Tociu, se regăseşte, predominant, în industria grea prelucrătoare, urmată de HORECA, construcţii şi zona agricolă. El arată că, în domeniul agricol se caută lucrători pe utilaje moderne care nu sunt doar mecanici, ci au cunoştinţe avansate de cadastru şi IT. La sfârşitul lunii decembrie 2023, numărul total de şomeri în judeţul Buzău a fost de aproape 8.000 de persoane, iar rata şomajului, calculată la o populaţie activă de peste 145.000 persoane, a fost de 5,47%, în creştere cu 0,15 procente faţă de luna noiembrie a anului trecut.
Un grup de 11 cetăţeni vietnamezi, care aveau vize de muncă în România, dar nu erau mulţumiţi de salarii, au fost prinşi în timp ce încercau să treacă ilegal din România în Ungaria, informează Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Străinii au fost depistaţi în noaptea de 18 spre 19 ianuarie de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berveni, judeţul Satu Mare, în nord-vestul României. În urma audierilor s-a stabilit că vietnamezii, cu vârste cuprinse între 22 şi 48 de ani, voiau să ajungă în Austria. În demersul lor au fost ajutaţi de alţi doi cetăţeni vietnamezi, care i-au transportat cu maşinile până în apropierea frontierei de stat. Cei 11 cetăţeni sunt acum cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cei doi şoferi au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.