Muncind în România – 15.04.2025
Peste 60% dintre companiile din România acordă cadouri sau zile libere suplimentare, anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, relevă un studiu realizat de portalul de recrutare online ejobs.

Mariana Chiriță, 15.04.2025, 14:22
Peste 60% dintre companiile din România acordă cadouri sau zile libere suplimentare, anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, relevă un studiu realizat de portalul de recrutare online ejobs. Cei mai mulţi dintre angajaţi primesc bonusuri în bani, vouchere sau tichete cadou, precum şi coşuri cu produse specifice de sărbători. Beneficiile de Paşte sunt mai reduse însă decât cele acordate de Crăciun, a explicat reprezentantul ejobs, Ana Călugăru. Potrivit acesteia, peste 57% dintre angajatori au alocat un buget între 200 (40 euro) şi 400 lei (80 euro) pentru fiecare salariat, aproape o treime au alocat sume între 400 (80 euro) şi 600 lei (120 euro) şi doar aproximativ 5% investesc peste 1.000 lei (200 euro) pentru fiecare angajat. Ea aprecizat că nu sunt mari diferenţe între sumele plătite anul acesta faţă cele de anul trecut. Circa trei sferturi dintre angajatori spun că aceste beneficii au un rol important în menţinerea stării de bine în rândul angajaţilor, în timp ce 25% consideră că nu au un impact real, însă lipsa lor ar genera nemulţumiri. Sondajul a fost realizat în perioada martie-aprilie pe un eşantion de 80 de companii cu activitate în România.
Aproape 700 de oameni din judeţul Arad, în vestul României, îşi vor pierde locul de muncă odată cu închiderea fabricii de vagoane de marfă Astra Rail Industries. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a primit o notificare în acest sens din partea companiei americane Greenbrier, conform căreia procedura de concediere colectivă va începe la sfârşitul lunii iunie. Reprezentanţii Greenbrier au transmis că decizia a fost luată ca urmare a unor dificultăţi operaţionale şi economice. Compania a invocat mai mulţi factori, între care creşterea costurilor de funcţionare, constrângerile logistice ale fabricii situate în municipiul Arad, precum şi presiunile din industria construcţiei de material rulant. Compania a precizat însă că intenţionează să-şi realinieze strategic activităţile din România şi să continue producţia în fabricile Romvag, din Caracal, şi Meva, din Drobeta-Turnu Severin, aflate în sud-vestul ţării. Înfiinţată pe baza fostei uzine MARTA, ridicată în 1905, Fabrica de vagoane de marfa din Arad a fost prima unitate de acest tip de pe actualul teritoriu al României. Astra Rail Industries este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de material rulant.
Aproximativ 3.500 de cetăţeni străini au fost descoperiţi în situaţii ilegale pe teritoriul României anul trecut, trasmite Inspectoratul General Pentru Imigrări, care precizează că a emis peste 2.800 de decizii de returnare. IGI arată că pe parcursul anului 2024 a gestionat şederea pe teritoriul României pentru aproximativ 240.000 de străini, o creştere cu aproape 20% faţă de anul 2023. În domeniul admisiei, sursa citată menţionează că au fost înregistrate peste 24.000 de solicitări de viză şi peste 4.500 de cereri de invitaţii şi reîntregire a familiei. Unul dintre cele mai importante segmente de activitate a fost reprezentat de înregistrarea şi soluţionarea cererilor pentru eliberarea avizelor de angajare. Astfel, în perioada amintită au fost depuse peste 130.000 de cereri pentru eliberarea avizului, iar IGI a emis aproape 106.000 de avize, cu aproximativ 7% mai mult decât în 2023. În domeniul azilului, Inspectoratul precizează că a fost înregistrată o scădere de peste 75% a numărului de cereri, fiind soluţionate aproximativ 2.000, iar în peste 700 de cazuri a fost acordată o formă de protecţie. Totodată, ca urmare a reglementării condiţiilor privind protecţia temporară, de la începutul conflictului din Ucraina, au fost emise şi re-emise permise de şedere pentru peste 162.000 de beneficiari de protecţie temporară.
Aproape 34.900 de locuri de muncă sunt disponibile în România, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe job-uri sunt pentru muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet, pentru agent de securitate şi pentru lucrător comercial. De asemenea, sunt la mare căutare muncitori necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor, conducători auto transport rutier de mărfuri, manipulanţi de mărfuri, curieri, muncitori necalificaţi la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii, ajutoare de bucătar şi dulgheri. Din totalul posturilor declarate vacante, cele mai multe sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare sau gimnaziale, iar cele mai puţine celor cu studii superioare. Rata şomajului în România s-a situat la 5,6% în februarie, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă.