Muncind în România – 05.11.2024
Salariul minim pe economie în România va creşte din nou începând cu 1 ianuarie 2025 de la 3.700 (742 euro) la 4.050 de lei (814 euro) brut, conform discuţiilor dintre Guvern, patronate şi sindicate.
Sorin Iordan, 05.11.2024, 16:43
Este vorba despre o majorarea cu 9,46 procente faţă de luna decembrie. Iniţiatorii proiectului pus în transparenţă publică arată că această creştere va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării, reducerea muncii la negru şi creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor, iar de acest demers vor beneficia peste 1.800.000 de salariaţi. Se apreciază că această majorare va avea efecte pozitive şi asupra ocupării în sectoarele în care există deficit de forţă de muncă şi asta datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi, în special femei şi tineri. Majorarea va atrage după sine şi alte drepturi şi obligaţii, precum creşterea punctului de amendă, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim. Mai mult, măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate, cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, cu influenţă asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă.
Guvernul României a subvenţionat în acest an 70.000 de locuri de muncă. Pentru peste 40.000 au fost deja încheiate convenţii cu firmele care au angajat şomeri din categorii vulnerabile, iar în perioada următoare vor fi semnate convenţii pentru încă 30.000, a transmis Ministerul Muncii. În judeţul Bistriţa-Năsăud, din nord-vestul ţării, cele mai multe companii au angajat şomeri din aceste categorii vulnerabile. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Angela Coş, a spus că 1.023 de agenţi economici din judeţ au beneficiat de această măsură şi au solicitat subvenţie pentru 1.360 de persoane în valoare totală de 36,7 milioane de lei (aproape 7,4 milioane euro). Pentru fiecare şomer de lungă durată cu vârsta de peste 45 de ani, părinte unic, întreţinător al familiei monoparentale, persoană cu dizabilităţi sau tânăr fără experienţă, firmele primesc lunar 2.250 lei (450 euro) de la stat, la fel ca cele care încadrează absolvenţi. Coş a arătat că 74 de companii din Bistriţa-Năsăud au angajat 83 de absolvenţi, pentru care au primit subvenţie în valoare de 2,2 milioane lei (circa 440.000 euro). Conform legislaţiei, angajatorii care primesc subvenţii au obligaţia să menţină raporturile de muncă pentru care primesc fonduri cel puţin 18 luni.
Media salarială netă pentru angajaţii din inginerie care activează în România este de 5.000 de lei (1.000 euro) net pe lună, arată un studiu realizat de compania de recrutare online ejobs. Suma diferă în funcţie de industria pentru care sunt căutaţi aceşti specialişti, dar şi de deficitul de candidaţi existent pentru fiecare subspecializare în parte. Cele mai mari salarii sunt încasate de inginerii energeticieni, pentru care a fost înregistrată o medie salarială de 6.000 de lei (1.200 euro) lunar, a explicat reprezentantul companiei, Ana Călugăru. Aceasta a spus că este vorba despre medii care depăşesc salariile din alte industrii, pentru că este o specializare care are încă foarte mare căutare în piaţă, astfel că inginerii sunt unii dintre specialiştii care în prezent îşi găsesc cel mai uşor loc de muncă în România. Călugăru a precizat că aproape 1.000 de joburi de inginer sunt disponibile în acest moment pe platforma de recrutate, dintre care 30% au şi salariul afişat în anunţul de angajare. Judeţele cu cele mai mari medii salariale pentru ingineri sunt Bucureşti şi Timiş, cu 5.500 de lei (1.100 euro), Cluj cu 5.400 de lei (1.085 euro), Sibiu cu 5.300 de lei (1.065 euro) şi Mureş cu 5.200 de lei (1.045 euro).
Aproximativ 70% dintre antreprenorii din România se aşteaptă ca impozitul pe venitul din salarii să crească în următoarele 12 luni şi două treimi dintre aceştia estimează o majorare a impozitului pe profit, arată datele Barometrului Antreprenorilor New Money INSCOP. În ceea ce priveşte TVA, aproape 50% dintre oamenii de afaceri intervievaţi consideră că există posibilitatea ca aceasta să crească în perioada menţionată. Referitor la percepţia situaţiei economiei, respectiv direcţia ţării, 28,9% dintre antreprenori cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 66,8% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării. Totodată, peste 24% estimează că vor angaja personal în următoarele 12 luni, iar aproape 63% că vor păstra acelaşi număr de salariaţi. Doar 11% estimează că vor trebui să recurgă la concedieri în următorul an. Datele barometrului au fost culese în perioada 13-25 august pe un eşantion reprezentativ de 1.450 de oameni de afaceri din România.