Un proiect pentru băile Herculane
Oana Chirilă este un tânăr arhitect care își dorește revitalizarea patrimoniului cultural de la Băile Herculane.
Monica Chiorpec, 13.07.2021, 16:36
Oana Chirilă este un tânăr arhitect care își dorește revitalizarea patrimoniului cultural de la Băile Herculane. A ales să studieze arhitectura încă în din copilărie, pasionată fiind de domeniul artelor, și, ulterior, a conștientizat cât de important este să conservăm și să promovăm patrimoniul cultural. Oana Chirilă: Am ales arhitectura foarte devreme, pe la 10-11 ani. Făceam cursuri de pictură, la vremea aceea, la Palatul Copiilor din Timișoara și am fost fascinată de lumea artei, voiam să devin artist. Însă, după mai multe discuții cu diverși profesori și cu părinții mei, am simțit să mă îndrept către arhitectură, ea fiind catalogată ca o artă. Mi-a plăcut foarte mult ideea de a construi, practic.”
Platforma pe care a pus-o la punct alături de alți specialiști entuziaști din Asociația Locus este deja activă și atrage tot mai multe accesări. În ceea ce îi privește pe cei mai mulți dintre tinerii implicați în proiect, voluntariatul este un instrument prin care aceștia se pot face utili în cadrul Herculane Project. Explică Oana Chirilă: Herculane Project este o platformă de reactivare socială și arhitecturală a centrului istoric din Băile Herculane. Noi, momentan, ca echipă, dar și ca proiect în sine acționăm pe două mari componente. Pe de o parte, încercăm din răsputeri să salvăm un monument istoric, Baia Neptun, și, pe de altă parte, avem o serie de proiecte sociale și educative unde încercăm să reconectăm centrul istoric ca spațiu public și ca scenă de desfășurare a unor evenimente cu artiști, cu studenți voluntari sau chiar cu specialiști.”
Pentru Oana Chirilă, patrimoniul cultural joacă un rol esențial în păstrarea și afirmarea identității noastre. Cât de important este să înțelegem acest lucru? Probabil că întâi va trebui să pierdem cu adevărat ceva, înainte de a ne da seama cât de valoros este. Însă cred că, în general, românii și toată lumea care a devenit pasionată de patrimoniul cultural evidențiază importanța acestuia și își dau seama de ce patrimoniul cultural este important sau de ce valorile culturale sunt importante. Asta se vede și la nivelul numărului de voluntari implicați în proiecte, la cel al firmelor private care aleg să susține aceste proiecte și cred că tendința este una ascendentă. Aș spune că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește conștientizarea importanței patrimonului cultural.”
Cât despre tinerii care și-ar dori să întreprindă proiecte similare dar care, poate, nu au îndrăzneala să înceapă, Oana Chirilă le recomandă acestora colaborarea cu specialiști și formarea unei echipe în interiorul căreia ideile să prindă contur. Cred că cel mai important pentru un tânăr sau orice persoană care dorește să facă ceva și nu știe cum sau care crede că nu poate este să ceară ajutor și să fie deschis către cât mai multe opinii și cât mai multe idei. Noi asta am făcut când am început Herculane Project. Și eu credeam că nu pot să fac nimic și nu știam de unde să încep. Atunci, am cerut ajutorul profesorilor, al colegilor mei care poate mai aveau experiență în astfel de proiecte. Un alt element care cred eu că este esențial este să îți placă cu adevărat ceea ce faci și să te lași condus de acest sentiment, de această pasiune. Dincolo de asta, cred că tinerii și inclusiv arhitecții, în general, au informațiile de care au nevoie pentru a începe, dar uneori au nevoie de o mică încurajare. Această încurajare este validă pentru orice domeniu.”
Platforma dedicată demersului întreprins de către Oana Chirilă poate fi accesată la adresa web www.herculaneproject.ro.