Un nou preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate
Robert Stredie s-a născut în judeţul Botoșani şi la 22 de ani conduce destinele uneia dintre cele mai importante organizaţii ale românilor de peste hotare, Liga Studenţilor Români din Străinătate.
Sorin Iordan, 13.10.2020, 13:40
Robert Stredie s-a născut în judeţul Botoșani şi la 22 de ani conduce destinele uneia dintre cele mai importante organizaţii ale românilor de peste hotare, Liga Studenţilor Români din Străinătate. Visa să ajungă student în Statele Unite ale Americii, dar în final a ales Marea Britanie pentru că este ţara europeană care excelează la capitolul experienţă universitară. Despre început spune că a fost greu:
Anul întâi este cel mai greu an nu doar pentru cei care vin din afara Marii Britanii ci şi pentru studenţii care pleacă din Londra, din Birmingham, din alte regiuni şi vin la universitate pentru că mediul universitar şi pentru englezi şi pentru toată lumea este ceva special, este ceva diferit, ceva nou. În primul an te ajută enorm şi promovează foarte mult să reuşeşti să te integrezi.
A ajuns preşedinte al LSRS din întâmplare: Voiam să fac voluntariat. Am auzit de această organizaţie. Îmi plăcea ce obiective şi-au propus şi ce obiective au pentru studenţii din străinătate şi pentru România. Curiozitatea a venit la ţanc cu încă o oportunitate că atunci erau şi alegerile. Am învăţat foarte mult. A fost pe alocuri şi foarte greu, dar în timp m-am îndrăgostit de această organizaţie şi de comunitatea noastră.
Odată ajuns la cârma Ligii, Robert spune că şi-a stabilit o serie de obiective, între care depolitizarea organizaţiei, creşterea numărului de filiale, consolidarea echipei, dar şi câteva extrem de ambiţioase precum schimbarea României şi creşterea următoarelor generaţii într-o altă cultură. Despre Brexit, spune că i-a lăsat un gust amar: Este trist ce s-a întâmplat pentru că Marea Britanie, în momentul de faţă, avea cea mai mare comunitate de studenţi români, în jur de 8.000 şi ne aşteptăm de acum încolo la un shift, să nu mai fie Marea Britanie opţiunea numărul unu, ci Olanda şi Franţa.
Robert Stredie doreşte să conducă prin exemplu. După ce a absolvit Universitatea din Manchester s-a întors în România şi anul acesta s-a înscris la cursurile de master în filozofie, politică şi economie la Universitatea Bucureşti. Spune că acesta a fost planul de la bun început: să se formeze în străinătate pentru ca apoi să pună în aplicare în ţară cunoştinţele dobândite în afară. Ce-ar trebui să facă însă autorităţile române pentru ca tinerii talentaţi să revină acasă?
Ar trebui să vină cu soluţii concrete. Auzim foarte mult că preţuim comunitatea de studenţi şi tineri din diaspora, că ţinem la diaspora şi că hai să deschidem dialoguri, dar nu se întâmplă. De asta şi noi în momentul de faţă am mutat puţin orientarea Ligii pe mai mult policy, adică să începem să venim şi cu măsuri concrete, să cerem ca multe ce au făcut alte ţări să implementăm şi la noi în ţară. Probabil că doar asta poate să-i facă pe colegii noştri să se întoarcă.
Liderul Ligii Studenţilor Români din Străinătate este un idealist în sensul bun al cuvântului, iar dovada stă în cea mai mare dorinţă a sa pe plan profesional, un obiectiv care musteşte de altruism şi dedicare: Eu am fost acuzat de multe ori că sunt idealist şi că o să-mi treacă visul ăsta că e tineresc: să pot să ajut cât mai multă lume începând cu colegii mei din Marea Britanie şi din toate celelalte ţări unde sunt studenţi până la românii din ţară.