Otilia Apostol, noul preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate
Noua şefă a LSRS, către studenţii români din străinătate: Să nu uite că România îi aşteaptă cu braţele deschise.
Sorin Iordan, 14.02.2023, 15:15
Otilia Apostol are 21 de ani şi este noul preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. S-a născut la Fălticeni, în judeţul Suceava, iar prima sa experienţă de studiu peste hotare a avut-o în clasa a 11-a, când, prin intermediul programului american FLEX – Future Leaders Exchange Program, finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite, a obţinut o bursă de studii de un an. După ce a absolvit liceul în SUA, a decis să revină în Europa, în Olanda, a urmat cursurile Universităţii Tilburg şi a obţinut o licenţa în drept internaţional. Am întrebat-o pe Otilia dacă i-a fost greu să schimbe confortul de acasă pe viaţa din SUA, pentru ca mai apoi să facă trecerea la modul de viaţă oladez.
A fost destul de dificil mai mult când am mers din România în SUA, pentru că în Statele Unite am stat cu o familie gazdă, deci a fost un mic şoc cultural. Dar când am mers din Statele Unite în Olanda pot să spun că m-am obişnuit puţin mai uşor. Încă mă chinui cu limba olandeză. Din fericire cei de aici cam în 80% din cazuri or să vorbească cu tine în engleză. Normal că mă chinui să învăţ limba pentru că îmi place să descopăr această limbă nouă, mai ales că sunt aici, dar întra-adevăr nu eram la un nivel foarte avansat şi nici acum nu sunt la un nivel perfect de olandeză.”
Otilia s-a alăturat Ligii, în 2021, pe când era în anul doi de facultate, mânată de dorul de casă. Iniţial a devenit membru al filialei Olanda a LSRS, unde a fost Director de Comunicare şi Director de Resurse Umane. Ulterior a fost aleasă în conducerea LSRS central, iar în decembrie 2022 a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte.
Trei ani departe de casă m-au făcut să realizez dorul pe care îl simt şi m-au făcut să realizez că întra-adevăr văd o speranţă înspre România. Atunci când am plecat în SUA, perspectiva mea era că nu m-aş mai întoarce în România, dar de-a lungul anilor mi-am dat seama că aş vrea să mă gândesc la oportunitatea de a mă întoarce şi de a învăţa mai multe despre ţara mea chiar dacă nu sunt acolo. La sfârşitul anului 2021 am fost aleasă secretar general (al LSRS – n.r.), deci deja eram în conducere. Aşadar pentru mine a fost un paş uşor şi am fost motivată să candidez la funcţia de preşedinte, deoarece deja cunoşteam anumite aspecte ale organizaţiei.”
Noul preşedinte spune că, alături de echipa sa, şi-a propus continuarea tradiţiei organizării de evenimente prin care să-i aducă împreună pe tinerii studenţi români din străinătate, să le facă activitatea cunoscută în ţară şi, prin competenţele dobândite în statele care le-au fost sau le sunt gazdă, să contribuie la dezvoltarea României.
Pentru anul 2023, în primul rând vom avea Gala LSRS 2023, care este evenimentul nostru anual. Anul acesta vom ajunge la cea de 14-a ediţie, care are motto-ul «Construim Prezentul». Vom premia excelenţa academică a studenţilor în cadrul concursului pentru premiile LSRS pe care îl organizăm sub egida Academiei Române. În cadrul acestor premiii vrem să premiem şi studenţii care au nişte idei antreprenoriale deosebite, dar şi idei şi acţiuni pe activism, pe activităţi sociale, pe sustenabilitate, pe promovarea principiilor şi a valorilor. Pe lângă Gală, vom contribui şi la organizarea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, care în acest an va fi la ediţia a 3-a şi se va desfăşura la Bucureşti. De asemenea, plănuim să avem sondajul LSRS pe anul 2023, care va fi un sondaj tip formular pe care îl distribuim către toţi studenţii din străinătate, şi încercăm să ajungem la un număr cât mai mare de studenţi, pentru a afla de ce aceştia au ales să studieze în străinătate, dacă sunt anumite aspecte care i-ar motiva să se întoarcă în ţară, ce-i opreşte să facă asta, dacă este vorba de piaţa muncii sau alte aspecte. De asemenea, dorim să facem un Departament de Cercetare în cadrul LSRS, unde dorim să promovăm cooperarea la nivel instituţional pe baza bunelor practici pe care noi, studenţii români din străinătate, le aduce înapoi acasă, în România. Dorim să organizăm şi o conferinţă despre viitorul dreptului european şi încercăm în continuare să colaborăm cu celelalte asociaţii din România şi să promovăm skill-urile (abilităţile – n.r.) celor din echipa noastră, încercăm să le promovăm ambiţiile, obiectivele şi să-i ajutăm să se dezvolte în anumite domenii, precum leadership, resurse umnane, etc.”
În prezent, Otilia Apostol este în ultimul an de master la Universitatea din Rotterdam, unde studiază drept internaţional comercial. Spune că mai vrea să rămână în Olanda şi să activeze în domeniul pentru care se pregăteşte. În ceea ce-i priveşte pe tinerii studenţi români din străinătate, Otilia le-a transmis un mesaj.
Ce le transmit eu studenţilor români de peste hotare este să fie curajoşi în tot ceea ce fac, să experimenteze cât de mult pot din experienţa lor în străinătate, dar să nu uite de faptul că România este o ţară care îi aşteaptă cu braţele deschise şi care le poate oferi oportunităţi.”