O tânără româncă la Parlamentul European: Simina Tulbure, trainee EP
Simina Tulbure este o tânără ambițioasă și extrem de implicată în spațiul civic și nu numai.
Monica Chiorpec, 29.12.2020, 10:23
Simina Tulbure este o tânără ambițioasă și extrem de implicată în spațiul civic și nu numai. S-a născut la Satu Mare, iar experiența la o universitate din Marea Britanie a ajutat-o să își consolideze parcursul profesional încă din anii de studenție.
Eu am terminat facultatea de lingvistică și facultatea de literatură la Universitatea din Essex, din Marea Britanie. Este vorba de studiile de licență și de master. Am făcut asta cu gândul că, într-o bună zi, voi fi lingvist sau traducător la Parlamentul European sau la Comisia Europeană. Însă, datorită faptului că am avut atât de multe activități de extracuriculare la care am participat ca voluntar sau locuri de muncă part-time în cadrul universității, mi-am dat seama că, între timp, pot să fac multe alte lucruri de care sunt pasionată cu adevărat, să reușesc să am un loc de muncă după terminarea facultății, să fac ceea ce îmi place.
Încă din facultate, Simina Tulbure visa la o carieră într-o instituție europeană. Astfel, s-a hotărât să aplice pentru un Stagiu Schuman.
La Parlamentul European am aplicat încă de când eram la universitate, unde lucram deja ca volunteering coordinator, adică eram coordonatorul proiectelor de voluntariat pentru studenți, în cadrul universității. Încă din liceu, eu îmi doream să ajung la Parlamentul European sau la Comisia Europeană, ca să lucrez ca traducător. Având în vedere că deja lucrasem 6 ani în universitate și 2 ani de full-time, după absolvirea masteratului, am aplicat ca stagiară în resurse umane, în Secretariatul general al Parlamentului European. Se numește Stagiul Schuman, unde am fost acceptată din peste o mie de aplicații. Am fost aleasă tocmai pentru că fusesem parte activă, și ca studentă, și ca membru de staff al universității.
Am întrebat-o pe Simina cum vede, din postura de stagiar în Parlamentul European, maniera în care tinerii din generația ei se raportează la valorile europene.
Din experiența mea și din ceea ce am observat, nu doar de tinerii români, ci și de tinerii europeni și tinerii din afara Uniunii Europene, Uniunea European este văzută ca un liant între țările noastre, care oferă o grămadă de beneficii. Mulți studenți merg în burse Erasmus, au foarte multe beneficii cu pașaportul european, pot călători și, nu în ultimul rând, pot studia și pot munci într-o altă țară, ca și cum ar fi țara lor proprie. Din punctul meu de vedere, marea majoritate a tinerilor are o idee foarte bună despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, pentru că ne oferă foarte multe beneficii. Ca să nu mai menționăm faptul că putem obține fonduri europene, create special pentru tinerii europeni. Cam asta am observat eu. Bineînțeles, vor exista întotdeauna și persoane sceptice și, probabil, sunt și tineri sceptici, dar în comunitățile de tineri europeni întotdeauna Uniunea a fost văzută ca un colac de salvare la orice problemă ar avea.
Ce sfat le-ar oferi Simina Tulbure tuturor tinerilor care își doresc să acceadă la un stagiu de practică sau chiar la o viitoare carieră într-o instituție europeană?
Primii pași ar trebui să înceapă chiar din liceu, dacă se poate, să participe la cât mai multe proiecte de voluntariat. Este de preferat să avem un CV cât mai plin de activități extrașcolare, ca apoi să studieze la o universitate. Să meargă cu burse Erasmus, fiindcă ele devin tot mai accesibile, de la an la an. Și țările devin mai accesibile, deci cred că este important să experimentăm cât mai mult. Eu, întotdeauna, am ieșit din zona de confort și am mers la o universitate dintr-o altă țară. Important este să ne implicăm foarte mult în spațiul civic, ca să demonstrăm că ne pasă și că avem foarte multe competențe pe care ni le putem îmbunătăți doar prin ieșirea din zona de confort și prin a participa la cât mai multe activități și evenimente. Desigur, pe urmă, să continue studiile aferente, pe care și le aleg ei.
Prin stagiile Robert Schuman, Uniunea Europeană susține educația și formarea profesională a cetățenilor europeni, arătându-le cum lucrează Parlamentul European. Eligibili sunt absolvenți universitari cu vârsta de cel puțin 18 ani. Aceștia trebuie să cunoască bine două limbi oficiale ale Uniunii Europene și să nu fi lucrat mai mult de două luni consecutive în instituțiile și organismele Uniunii Europene.