O abordare incluzivă pentru femeile din România
Lavinia Ionescu este o tânără preocupată de percepția asupra femeilor, iar în urmă cu doi ani, alături de un grup de tinere, a pus bazele uneia dintre puținele publicații feministe din România
Monica Chiorpec, 06.10.2020, 16:23
Lavinia Ionescu este o tânără preocupată de percepția asupra femeilor din România și nu numai. A studiat la Facultatea de Filosofie a Universității din București, iar în urmă cu doi ani a pus bazele uneia dintre puținele publicații feministe din România, alături de Ali Venir, Nicoleta Moise și Cristian Nanculescu. Revista CUTRA” este dedicată tuturor femeilor și grupurilor minoritare din societate.
Lavinia Ionescu: Este o revistă feministă în limba română, al cărei număr în print a apărut pentru prima oară în anul 2018. Sunt, deci, parte a acestei echipe editoriale și de coordonare, iar ca domenii de interes, cred că pot menționa feminismul. Este un domeniu de interes major pentru mine, dar în forma sa intersecțională. Este un model de feminism care nu își limitează analiza la nivel de gen, ci ia în considerare diferite axe de opozițiune și diferențe prezente în societate.”
Soarta femeilor din grupurile etnice minoritare o interesează în mod deosebit pe Lavinia. S-a hotărât, astfel, să devină un soi de ambasador într-o companie de teatru independent care atrage atenția asupra experiențelor femeilor rome. Lavinia Ionescu: Cred că a venit ca o necesitate. Eu sunt și parte a colectivul Giuvlipen”, care este prima companie de teatru feminist rom din România. Sunt aliată non-roma a mișcării feministe rome din România. Acum doi ani, mergeam pe stradă și mi-am dat seama că sunt foarte puține publicațiile din media autohtone care să aibă deschidere și să ofere spațiu unor asemenea inițiative și să ofere, astfel, legimitate discursivă acestora.”
Lavinia Ionescu crede că un discurs potrivit poate ridica probleme importante pentru societatea de astăzi și poate desființa preconcepții despre cei lângă care trăim, ca membri ai unei comunități umane. Ne-am dat seama că este foarte important să avem o platformă unde să putem propaga un anumit tip de discurs, care nouă ni se pare esențial, destigmatizant, destereotipizant și empowering (n.a. care oferă putere) pentru vocile mai marginale, adică identitățile de gen neconforme sau sexualitatea care nu se aliniază heteronormativității.”
Am rugat-o pe Lavinia Ionescu să ne spună care ar fi provocările pe care orice tânăr freelancer ar trebui să le aibă în vedere, atunci când se hotărăște să demareze un proiect editorial pe cont propriu. Să-și facă niște calcule. Dacă vrea să facă antreprenoriat, trebuie să știe că este puțin mai greu cu banii. Dar, din alt unghi privind, cred că este foarte important să începem să construim inițiative care să reflecte această idee de a avea grijă unii de ceilalți, bazate pe cooperare, pe solidaritate și pe posibilitatea de a ne aduce împreună. Când ne gândim la ceva ce ne-am dori să facem, trebuie să știm și să avem în vedere că imaginația colectivă joacă un rol foarte important pentru un viitor mai bun și mai incluziv pentru noi toate.”
Mai multe detalii despre publicația a cărei cofondatoare este Lavinia Ionescu puteți afla de pe site-ul web www.cutra.ro, dar și de pe pagina de Facebook cu același nume.