Lütfiye Sezer din Turcia, studentă Erasmus la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova
În vara lui 2022, Lütfiye Sezer şi-a încheiat studiile la Universitatea Bingöl din Turcia, specializarea Limba şi Literatura Engleză.
Carmen Pelin, 20.09.2022, 10:37
În vara lui 2022, Lütfiye Sezer şi-a încheiat studiile la Universitatea Bingöl din Turcia, specializarea Limba şi Literatura Engleză. Ultimul semestru l-a urmat, graţie unei burse Erasmus, în România, la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, unde a învăţat şi comunicat numai în limba engleză. În limba română ştie doar câteva cuvinte cum ar fi: „mulţumesc, mulţumim”, şi ştie deja cum să ni se prezinte aici, la radio:
„Salut, mă numesc Lütfiye Sezer. Sunt din Turcia şi ascultaţi Radio România Internaţional. Am fost studentă Erasmus la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova.”
Cum a fost semestrul petrecut la Facultatea de Litere din Craiova pentru Lütfiye Sezer din Turcia?
„La început am fost cam speriată, nu prea aveam încredere în engleza mea, nu îndrăzneam să mă exprim în engleză, dar toţi românii din jurul meu au fost atât de primitori, m-au încurajat mult, în special colegii şi profesorii mei, ne-am înţeles bine unii cu alţii foarte repede, iar profesorii ne-au sărit mereu în ajutor şi totul a ieşit bine, am făcut multe progrese. La Universitatea din Craiova am învăţat atât de multe lucruri pe care nu le ştiam în Turcia, în anii mei de studenţie acolo, experienţa mea Erasmus în România cred că m-a îmbogăţit foarte mult. În plus, faptul că am cunoscut oameni noi m-a făcut să mă deschid, să îmi doresc să revin acolo şi să întâlnesc şi mai mulţi oameni noi.”
Lütfiye Sezer nu ar ezita deloc să le recomande oricând şi altor studenţi străini să vină să înveţe la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova. Cu profesori foarte bine pregătiţi, mulţi dintre ei cu stagii de practică şi documentare în străinătate, unde au şi predat, instituţia craioveană de învăţământ are 28 de parteneri în Europa în cadrul Programului Socrates-Erasmus şi oferă zeci de burse de studiu în Franţa, Italia, Spania, Belgia, Germania, Austria, Grecia, Suedia.
„Da, aşa este. Să fiu sinceră, România nu a fost prima mea alegere, am vrut să merg iniţial în Polonia, dar profesorii noştri din Turcia ne-au recomandat să mergem în România, aşa că m-am răzgândit şi mi-a plăcut. Toată lumea ar trebui să meargă să viziteze România pentru că oamenii sunt atât de calzi, de primitori acolo, iar natura e impresionantă, mâncarea e bună. Sunt atâtea de văzut în România. Eu însămi simt că nu am reuşit să văd suficient de multe locuri din România şi de aceea mi-ar şi plăcea să revin acolo, deci le-aş recomanda tuturor să vină să vadă peisajele României şi să îi cunoască oamenii minunaţi.”
Din martie până în iunie 2022, la Craiova, tânăra din Turcia a legat prietenii cu alţi studenţi internaţionali din Italia, Spania, Pakistan sau Franţa. A călătorit puţin prin România.
„Am gustat dintr-un desert românesc, papanaşi, a fost atât de delicios, ascultam cântece româneşti mai tot timpul, când ieşeam undeva, mereu ascultam muzică românească şi am şi vizitat câteva oraşe cum ar fi Bucureştiul, care e impresionant, dar în special Craiova m-a impresionat cu Parcul Nicolae Romanescu, mergeam acolo şi de trei ori pe săptămână.”
În timpul liber, lui Lütfiye Sezer îi plac plimbările prin natură, îi place să citească piese de teatru, să se familiarizeze cu culturi noi. S-a implicat puţin şi în pregătirile pentru ediţia de anul acesta a Festivalului International Shakespeare de la Craiova, un eveniment cu tradiţie, iniţiat în 1994. Ce îşi propune tânăra în viitor?
„Vreau să îmi continui studiile cu un masterat şi mă gândesc să mă întorc chiar la Craiova pentru acest lucru, dar nu anul acesta deoarece, după 5 ani de studiu, simt nevoia să fac o pauză mai întâi, însă în următorii ani plănuiesc să mă înscriu la un masterat în România, vreau să rămân apoi în mediul universitar, să urmez şi un doctorat şi să devin o bună profesoară universitară. „
Aceeaşi Lütfiye Sezer din Turcia, fostă studentă Erasmus la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, şi un scurt mesaj din partea sa la final:
„Mai întâi vreau să le mulţumesc tuturor profesorilor mei de la Universitatea din Craiova, vreau să le spun că nu îi voi uita niciodată pentru cât de mult ne-au ajutat. Şi profesorilor mei din Turcia vreau să le mulţumesc, pentru că ei sunt de fapt cei care m-au convins să vin în România, unde am cunoscut atâţia oameni minunaţi. Vreau de asemenea să le mulţumesc şi celor din familia mea care m-au sprijinit, mai ales financiar, de fapt, ţin să le mulţumec tuturor oamenilor din viaţa mea pentru ajutorul pe care mi l-au dat. Le voi spune şi în turcă: Bu süreçte her zaman yanımda olup beni her koşulda destekleyen aile ve arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.”