Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Khaled Matar din Italia

Khaled Matar, student român la The Florence Academy of Art

Khaled Matar din Italia
Khaled Matar din Italia

, 06.03.2023, 17:09

Khaled Matar, pictorul ieşean care studiază la Florenţa, ale cărui două lucrări vor ajunge pe Lună graţie proiectului Lunar Codex/Codex Lunar, o arhivă de lucrări de artă, cărţi, muzică şi filme, rezultatul muncii a peste 30.000 de creatori din mai mult de 150 de ţări, lansată pe Lună în patru misiuni NASA


Fire Keeper” şi Reaching for the Holy Grail” sunt lucrările românului Khaled Matar premiate cu câte o menţiune de onoare în 2022 la competiţia International ARC Salon organizată de către The Art Renewal Center din statul american New Jersey. Graţie acestui concurs, imagini ale picturilor sale vor ajunge, cu ajutorul NASA, pe Lună în 2024, ele fiind incluse în Colecţia Polaris, a patra, a proiectului Lunar Codex. Denumit şi maşină a timpului spre viitor sau muzeul de pe Lună, Codexul Lunar este o arhivă de lucrări de artă, dar şi de cărţi, muzică, piese de teatru sau filme, rezultatul muncii a peste 30.000 de creatori din mai mult de 150 de ţări.


Mă simt onorat să fac parte din acest proiect. Mi se pare extraordinar şi aproape ireal că două din imaginile create de mine vor ajunge atât de departe. Vor ajunge acolo în format digital, vor fi stocate într-un fel de card de memorie şi vor fi şi gravate pe nişte microfişe de nichel.



Khaled Matar a mai obţinut premii de-a lungul timpului. Primul i-a fost acordat chiar în clasa a III-a, în Iaşiul natal, la concursul Culorile Copilăriei”. În 2021, câştiga o menţiune onorabilă la Portrait society of America, tot atunci a câştigat şi o bursă de vară în Italia, la Florence Academy of Art, în 2022 obţine premiul al II-lea şi o altă bursă oferită de The Art Renewal Center din Statele Unite. Unul dintre cele mai importante premii ale sale l-a primit în 2019, când a fost recompesat cu locul al III-lea la competiţia International ARC Salon, categoria Da Vinci Initiative, pentru autoportretul I ripped the key from around my neck”.


Atunci a fost momentul în care am ştiut că acesta este drumul pe care vreau să merg. Câştigând acel premiu, văzând că sunt apreciat, m-a ambiţionat enorm de mult, inclusiv mai ales faptul că am şi fost în Barcelona, la premiere, festivitatea de premiere s-a ţinut acolo, la Muzeul European de Artă Modernă, în plus, fiind acolo cu toţi artiştii respectivi, a fost superb.



După absolvirea la Iaşi a Colegiului Național de Artă Octav Băncilă, Khaled Matar alege să înveţe în Suedia, la The Swedish Academy of Realist Art. În acest timp obţine şi o bursă de vară în Italia, la The Florence Academy of Art, expune la Bucureşti, la Galeria Rotenberg-Uzunov, sub titlul Call to Adventure”, după care se întoarce în Florenţa pentru începe un ciclu complet de studii la The Florence Academy of Art. Dacă Suedia e locul în care a început să se maturizeze pentru Khaled Matar, Italia ce înseamnă pentru tânărul artist?


Sincer să fiu mă bucur enorm să fiu aici, pentru că, de exemplu, The Florence Academy of Art are nişte standarde foarte înalte, iar studiind aici eşti nevoit să-ţi ridici şi tu standardele pentru a evolua. E extraodinar să mă aflu într-un oraş atât de încărcat cu cultură şi istorie. E locul în care simt că cresc foarte mult din punct de vedere artistic, e unul din locurile în care mă simt cumva înconjurat de maeştrii mei, mergând la muzee şi văzând lucrări de Leonardo DaVinci, Michelangelo, cumva mă simt înconjurat de pasiunea mea aici, de artă.



Fascinat de artişti precum Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu sau Rembrandt, Khaled Matar s-a inspirat în lucrările sale din filme ca “Stăpânul inelelor” ori “Războiul stelelor”, din legende, precum cea a Regelui Arthur, sau mai ales din scrierile americanului – fost discipol al lui Mircea Eliade, Joseph Campbell, despre monomit, conceptul care face referire la călătoria ciclică a eroului mitic standard. Studiile la The Florence Academy of Art Khaled Matar şi le va încheia peste doi ani. Cum se gândeşte la viitor?


Marea mea ambiţie ca pictor e să ajung la un nivel atât de înalt încât să pot să fiu capabil să creez lucrări similare, tehnic şi tematic, cu lucrările vechilor maeştri. Încerc să studiez cât mai mult, să învâţ cât mai multe despre artă, să exersez cât mai des. Voi vedea ce opţiuni voi avea. Nu ştiu încă dacă mă voi întoarce în România sau unde voi merge mai departe, încerc să studiez cât mai mult, să învâţ cât mai multe, să-mi îmbunătăţesc tehnica şi voi vedea apoi. Mă atrage Suedia foarte mult, mi-ar plăcea să mă întorc acolo, mi-ar plăcea să vizitez Statele Unite, sunt foarte multe locuri pe care mi-ar plăcea să le vizitez, dar nu sunt încă hotărât în ce ţară aş vrea să mă stabilesc.



Acasă, în România, Khaled Matar vine ori de câte ori are ocazia. Ne povestea şi despre talentul artistic pe care crede că l-a moştenit de la tatăl său, palestinian cu studii în medicină la Iaşi, în prezent stomatolog.


Are câteva lucrări făcute în tinereţe, peisaje de acasă, din Palestina. Aş dori să le mulţumesc din sufletul meu părinţilor mei pentru tot ce au făcut pentru mine. România va avea mereu un loc special în sufletul meu pentru că acolo se află cei dragi mie, părinţii, familia, e locul în care am copilărit şi pur şi simplu mereu o să mă gândesc la locurile natale cu drag.





RadioRomaniaInternational · 07.03.2023 Generatia 3.0

Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România
Generația 3.0 marți, 29 august 2023

Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România

Crista-Timeea Penzeş are 21 de ani şi conduce filiala din Austria a Ligii Studenţilor Români din...

Şefa LSRS Austria: Îmi doresc să lucrez pentru România
Letizia Timofte din Belgia
Generația 3.0 luni, 07 august 2023

Letizia Timofte din Belgia

Debut...

Letizia Timofte din Belgia
Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede
Generația 3.0 marți, 18 iulie 2023

Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede

Radu-Cristian Basaraba are 23 de ani şi conduce Asociaţia Studenţilor Români de la Universitatea Twente din Enschede, în Țările de...

Radu-Cristian Basaraba – Universitatea Twente din Enschede
Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi
Generația 3.0 marți, 04 iulie 2023

Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi

Eduard Frățilă are 21 de ani şi conduce filiala din Portugalia a Ligii Studenţilor Români din...

Eduard Frăţilă – arbitrul de fotbal care construieşte roboţi
Generația 3.0 marți, 20 iunie 2023

Eduard Bălănici, coordonatorul LSRS Olanda

Eduard Bălănici are 22 de ani şi este coordonatorul filialei Olanda a Ligii Studenţilor Români din...

Eduard Bălănici, coordonatorul LSRS Olanda
Generația 3.0 marți, 13 iunie 2023

Andreya Lazarova din Bulgaria

Studentă în anul pregătitor la limba română, la Facultatea de Litere a Universităţii din...

Andreya Lazarova din Bulgaria
Generația 3.0 marți, 06 iunie 2023

Nicoleta Guţu, şefa LSRS Arabia Saudită

Nicoleta Guțu are 25 de ani şi conduce noua filială a Ligii Studenţilor Români din Străinătate în Arabia...

Nicoleta Guţu, şefa LSRS Arabia Saudită
Generația 3.0 luni, 29 mai 2023

Simona Sapundzhieva din Bulgaria

Simona Sapundzhieva din Bulgaria, studentă în anul pregătitor la limba română, la Facultatea de Litere a Universităţii din...

Simona Sapundzhieva din Bulgaria

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company