Thomas Stoop, un olandez fericit la București
Thomas Stoop este de trei ani și jumătate în România. Vine din Olanda, unde a absolvit studii de Drept la Universitatea din Utrecht...
Hildegard Ignătescu, 17.01.2019, 12:52
Thomas Stoop este de trei ani și jumătate în România. Vine din Olanda, unde a absolvit studii de Drept la Universitatea din Utrecht, după care a studiat un semestru la Facultatea de Drept a Universităţii din Singapore. Venirea sa în România s-a petrecut mai degrabă din întâmplare. Thomas Stoop ne povestește când şi în ce împrejurări a ajuns în ţara noastră şi cum i s-a părut încă de la început.
„Am sosit în România acum trei ani şi jumătate, fiind convins să vin de către un bun prieten cu care am împărţit o cameră în timpul anilor de studiu. Tatăl său era diplomat de rang înalt în România şi aşa ajunsese aici. Lucra deja de un an aici şi îmi spunea că România e fantastică. Poate nu te-ai fi gândit niciodată, dar ţara aceasta e minunată, spunea el. Oamenii sunt foarte calzi şi deschişi, sunt multe petreceri aici şi sunt, de asemenea, o mulţime de oportunităţi. Îmi trimitea fotografii aproape în fiecare zi, mă bombarda literalmente cu tot felul de povestioare simpatice, aşa că într-o zi mi-am spus: de ce nu? Mai fusesem oarecum aventuros în trecut, când am studiat şi am lucrat în alte ţări, aşa că am decis să încerc şi recunosc că nu am fost dezamăgit câtuşi de puţin, dimpotrivă. Am fost foarte fericit să vin aici, am fost foarte bine primit, aşa cum îmi spusese deja prietenul meu şi curând am început să mă simt acasă.
Sunt în România deja de trei ani şi jumătate, am o prietenă minunată şi o mulţime de prieteni şi nu doar din comunitatea de olandezi, ci şi prieteni români. Simt că aceasta este a doua mea casă. De ce am rămas? Cred că datorită optimismului şi dezvoltării pe care o văd aici şi pe care o experimentez eu însumi. E ca şi cum aş vedea un progres perpetuu în societate. Nu ştiu dacă e unul economic şi e greu să-l definesc corect, de fapt. Cred că în mare parte este economic şi că oamenii apreciază direcţia în care merg lucrurile. Să trăiesc într-o societate în care oamenii sunt optimişti şi abia aşteaptă ziua de mâine sau anul care vine şi aşa mai departe, ei bine, acest lucru este contagios. Mă afectează şi pe mine personal acest optimism molipsitor şi îmi place mult să trăiesc cu oameni fericiţi şi optimişti în jur. De-a lungul timpului am văzut multe schimbări în România şi cred că acest lucru face ca ţara voastră să fie diferită faţă de alte posibile destinaţii pentru un aventurier.”
Thomas Stoop apreciază România și pentru peisajele ei minunate, pe care le-a admirat de-a lungul numeroaselor sale excursii în țară. Mărturisește că natura generoasă și castelele și palatele românești cu arhitectura lor deosebită îi plac cel mai mult. Există, însă, şi câteva lucruri pe care ar vrea să le vadă îmbunătăţite
.
„Traficul. Staţiile de metrou şi de tramvai ar putea fi modernizate. Autobuzele sunt moderne, dar dacă sunt blocate în trafic, nu ajută la nimic. Cred că o modernizare a infrastructurii ar fi de mare ajutor pentru dezvoltarea oraşului Bucureşti. Aceasta a devenit o problemă deranjantă. Eu locuiesc aproape de o staţie de metrou şi acesta e mijlocul meu de transport de bază, deci nu stau prea mult blocat în trafic când merg la birou şi când mă întorc acasă, dar e vizibil că în metrou sunt din ce în ce mai mulţi călători şi că metroul se aglomerează tot mai tare de la an la an. Totuşi, cred că toate aceste lucruri se pot rezolva şi reprezintă un aspect minor de disconfort într-un mediu general foarte plăcut.”
Thomas Stoop a descoperit gastronomia românească, pentru care a facut o mică pasiune. Îi place că România este o țară cu oameni plini de idei și initiative și găsește că lururile sunt într-o continuă schimbare și evoluție aici. L-am întrebat ce ar duce din România în Olanda.
„O parte din gastronomie. Am început să apreciez cu adevărat bucătăria românească de când sunt aici. Mici, mămăligă, papanaşi – cred că ar fi foarte populare şi sună foarte bine această idee de afaceri, să pun bazele unui lanţ de restaurante româneşti în Olanda. Iar acum mă întorc la ce spuneam mai devreme când vorbeam despre ce apreciez cel mai mult în România: aş duce optimismul şi interesul crescut pentru antreprenoriat. Acesta e un aspect economic, ţări ca Olanda sunt cumva stabilizate sau, dacă privim ceva mai pesimist lucrurile, blocate. Libertatea de gândire şi spiritul liber pe care oamenii îl au aici ar putea fi, de asemenea, de mare folos unei ţări ca Olanda. În economie, dacă o ţară este mai în urmă se dezvoltă mai rapid, în timp ce, dacă se află în frunte, ritmul este mai lent. Aş spune românilor să nu se culce pe lauri, ci să continue să fie pasionaţi şi motivaţi faţă de dezvoltare, faţă de noutate, iar acesta este un alt lucru pe care l-aş duce în Olanda. Păstraţi-vă optimismul, acesta nu susţine doar tendinţele de creştere economică, ci este un liant social care contribuie la relaţii bune între oameni şi ţine laolaltă întreaga societate. Atunci când oamenii sunt optimişti, entuziaşti şi motivaţi îmi transmit şi mie aceeaşi stare şi sunt convins că îi molipsesc şi pe toţi ceilalţi din jurul lor, întreaga societate. Aşadar, dacă veţi continua astfel, cred că nimic nu poate opri această ţară să-şi depăşească actuala condiţie.”