Reena Singh, coregrafă din India
Reena Singh vine din India. E coregrafă, dansatoare și, dintre toate stilurile de dans indiene, a ales unul anume - Bharatanatyam.
Hildegard Ignătescu, 19.10.2023, 14:05
Reena Singh vine din India. E coregrafă, dansatoare și, dintre toate stilurile de dans indiene, a ales unul anume – Bharatanatyam. S-a născut în Alahabad, un oraș simbolic pentru India, pentru că acolo se unesc trei fluvii importante. A crescut în Delhi, unde a urmat o școală de comerț, însă pasiunea pentru dans s-a născut în copilărie. S-a specializat în dans, a urmat în India diverse cursuri pentru a putea preda, iar în România a ajuns în 2009, când s-a căsătorit cu un român pasionat de sitar și unul dintre cei mai buni interpreți și profesori pentru acest instrument tradițional indian din România.
Reena Singh este director artistic al Centrului Cultural Indian Tansen, a dansat pe numeroase scene și a colaborat cu mai multe evenimente culturale și festivaluri de la noi, printre care Sibiu Jazz Festival, Namaste India, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, Teatrul Maria Filotti din Brăila. A predat coregrafie clasică indiană pentru studenții la teatru și film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București. În 2011 a deschis în București o școală de dans, unde a predat stilul Bharatanatyam, un stil care ajută la autocunoaștere.
Cum a fost începutul poveștii sale românești, în decembrie 2009?
Era după Crăciun și era un Crăciun de vis, pentru că eu am crescut în India, iar acolo nu ninge niciodată. Noi doar visăm că vedem și noi cum ninge, iar pentru asta trebuie să mergem în Himalaya, ca să vedem ninsoarea. Moș Crăciun este doar o poveste pentru noi, la școală citim despre Moș Crăciun, despre Hristos, dar nu avem experiența acestei sărbători. Când am venit aici, în 2009, era zăpadă, a nins încontinuu, lacurile erau înghețate și a fost o experiență de vis, cum am zis. A fost foarte frumos, am sărbătorit Crăciunul alături de familia noastră, de soțul meu, și mi-a plăcut foarte mult. A fost foarte frumos.
Reena Singh este căsătorită cu un cetățean român și are o familie frumoasă. Am întrebat-o cum a fost începutul într-o țară străină, cu o cultură atât de diferită de cea indiană.
Am doi copii, iar soțul meu este muzician, cântă la un instrument indian și așa ne-am cunoscut. El a avut o bursă și a stat aproape cinci- șase ani în India și acolo ne-am întâlnit. Primele câteva zile în România au fost foarte frumoase, era sărbătoare și era bine, dar apoi a fost puțin mai greu, pentru că în 2009 România nu era cum este acum, când e mai bogată. Când am venit, a fost un șoc pentru mine, pentru că nu găseam legume, pentru că noi suntem și vegetarieni și carnivori, dar mai mult vegetarieni și nu găseam legume. Mi-a fost rău, pentru că pot să mănânc carne, dar nu pot să mănânc zi de zi carne, doar carne, îmi lipsesc legumele. Chiar și astăzi mi-e dor de niște legume care nu se găsesc aici, iar eu, spre exemplu, nu am mai mâncat de 13 ani niște legume de care mi-e dor. Vremea era mai deprimantă, nu ieșea soarele și îmi venea să plâng.
Nu a fost ușor pentru Reena să trăiască într-o climă diferită, într-o societate cu o cultură pe care nu o înțelegea la început, dar în timp s-a adaptat.
Încet -încet, da, mă bucur foarte mult când este vara și mai mult înspre toamnă când văd peste tot mai mult verde și mai multe flori și mai multe legume și atunci sunt foarte fericită. Dar, când mă gândesc că se apropie iarna, îmi vine în minte același gând ca atunci când am venit prima dată, că iar va fi totul înghețat aici și nu mai găsesc niște lucruri. Totuși, acum e mai bine în România, țara este mai globalizată, găsesc mai multă mărfuri, e mult mai dezvoltat totul. Mă simt bine acum, foarte bine.
Timp de câțiva ani, Reena Singh a fost foarte activă în lumea dansului, însă de când a devenit mamă, se ocupă mai mult de copii. Pentru prodigioasa sa activitate culturală, Reena a fost supranumită ambasadoarea culturală a Indiei. A călătorit mult în România datorită dansului indian și a ajuns să cunoască bine țara. Am întrebat-o ce îi place cel mai mult în România și ce ar vrea să îmbunătățească?
Îmi place tot. Sunt câteva lucruri care nu-mi plac, dar în general îmi place tot, inclusiv vremea, pentru că m-am adaptat. Și oameni îmi sunt dragi, pentru că sunt mai călduroși și mă simt că acasă. Mi-ar plăcea ca oamenii să fie mai patrioți, pentru că românii nu sunt patrioți deloc. Dacă spun că România are o anumită problemă, imediat cei din jur zic da, da, da, în România e rău, e foarte rău. Eu cred că asta e țara noastră și trebuie să o iubim, trebuie s-o îmbunătățim. Dacă nu facem nimic pentru țara noastră, n-avem voie să ne plângem. Nu putem să zicem că e rău. Noi suntem locuitorii ei și noi trebuie să facem ceva pentru țara noastră. Altfel nu avem de ce să criticăm, pentru că lucrurile nu se fac singure, trebuie ca oamenii să le facă.
Am întrebat-o pe Reena Singh dacă se simte parte din România și dacă îi e dor de ceva din India, țara ei natală, pe care o vizitează din când în când.
Deja stau de 14 ani aici și am copii, mă simt ca acasă. Mă bucur că au început să fie cultivate mai multe legume, românii sunt mai vegetarieni acum. Au mai multe noțiuni despre sănătate, pentru că, pentru a fi sănătoși, trebuie să mâncăm și legume, nu doar carne. Românii au devenit mai conștienți. Nu pentru că sunt săraci oamenii mănâncă legume sau linte, nu există așa ceva. Fiecare țară are ce e necesar pentru oamenii care trăiesc acolo. De exemplu, în România noi găsim alte fructe și alte legume decât India sau alte țări, pentru că de acestea avem noi nevoie. India este ca un continent, atâta varietate avem- și în cultură, și în mâncare, și ca religie și ca populație. Mi-e dor de tot. Pentru că eu sunt dansatoare, apreciez cultura. Adică dansul sau muzica clasică indiană, care sunt diferite față de muzica europeană. Cred că și muzica trebuie să vină aici, nu muzica Bollywood, ci muzica clasică indiană.
Dar în India ce i-ar plăcea să poată duce?
Mămăligă și sărmale. Apă minerală, apa minerală lipsește în India. Acolo e foarte multă poluare. Aici e foarte curat, tot aud că Bucureștiul e foarte poluat, dar nu se compară cu țara mea, unde e și mai poluat. Sper că și acolo, încet- încet, situația se va îmbunătăți. Statul acum elaborează o strategie și cred că în patru- cinci ani va fi mai bine și în India, dar aerul curat sigur o să-l iau cu mine, dacă se poate.