Impozitarea veniturilor nerezidenţilor
Dacă un contribuabil este rezident al unei ţări din UE, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de acel contribuabil din România este cota mai favorabilă din legislaţia naţională, a UE sau convenţiile de evitare a dublei impuneri.
Eugen Cojocariu, 09.01.2013, 19:00
În legea 571/2003 privind Codul Fiscal, nu se face definire clară a persoanelor fizice nerezidente, acestea sunt prezentate în art. 7 alin 1). pct. 22 ca fiind „orice persoană fizică care nu este persoană fizică rezidentă”. Persoana fizică rezidentă este orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii: are domiciliul în România; centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România; este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile; este cetăţean român care lucrează în străinătate, ca funcţionar sau angajat al României într-un stat străin.
Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi se aplică asupra veniturilor brute impozabile obţinute din România. Persoanele fizice nerezidente care obţin venituri impozabile din România au obligaţia de a plăti impozit pe veniturile obţinute din România.
Dacă un contribuabil este rezident al unei ţări din Uniunea Europeană, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de acel contribuabil din România este cota mai favorabilă prevăzută în legislaţia naţională, legislaţia Uniunii Europene sau în convenţiile de evitare a dublei impuneri. Legislaţia Uniunii Europene se aplică în relaţia României cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb. (Sursa: Curierul Naţional)