Hong Nhung Bui, din Vietnam, din orașul Nam Dinh
Hong Nhung Bui vine din Vietnam, din orașul Nam Dinh. Este doctorandă la Universitatea din București, la Facultatea de Sociologie, unde studiază antropologie, comunități și dezvoltare regională.
Hildegard Ignătescu, 03.10.2024, 15:48
Hong Nhung Bui vine din Vietnam, din orașul Nam Dinh. Este doctorandă la Universitatea din București, la Facultatea de Sociologie, unde studiază antropologie, comunități și dezvoltare regională. Are o îndelungată experiență ca voluntară, lucrează în continuare în cadrul comunității vietnameze din România, care este destul de restrânsă. Îi ajută cu limba română pe muncitorii care vin din Vietnam, oferă informații și sprijin pentru compatrioții ei care au nevoie de ajutor aici. A lucrat și în organizația neguvernamentală My Hanoi din Hanoi și la Biroul de Relații Interetnice al Republicii Moldova.
De altfel, a și studiat acolo la Universitatea de Stat din Moldova, tot antropologie. Are diverse experiențe în școli de vară, printre care o tabără organizată de AIESEC la Cluj-Napoca. Este în România din 2018. A beneficiat de o bursă de studii în Republica Moldova din partea guvernului vietnamez și are o bursă tot din partea guvernului vietnamez pentru studiu în România. Aici a făcut un masterat și în prezent face și un doctorat. De ce a ales să vină în Europa, atât de departe și cultural și geografic de Vietnam, ce a atras-o aici?
„Eu sunt o persoană foarte curioasă în legătură cu lumea din jur și de când eram copil am fost curioasă să aflu cum e în Europa, îmi doream să merg să văd ce este acolo, cum sunt oamenii acolo. Și când am citit despre bursa în Republica Moldova, am fost interesată, am aplicat și am reușit să obțin o bursă ca să vin să studiez acolo.
În Republica Moldova am avut ocazia să vin în România într-un program de voluntariat pentru o tabără de vară pentru copii. A fost un moment de cotitură în viața mea pentru că m-am îndrăgostit de România încă de la primă vizită. E un climat plăcut și oamenii sunt călduroși și deschiși, prietenoși. Așa am decis să aleg România ca destinație pentru studiile mele doctorale.”
Am întrebat-o pe Nhung unde a fost în tabăra de voluntariat și ce alte orașe din România a vizitat din 2018 încoace.
„Am fost în Cluj-Napoca, e un oraș foarte frumos și îmi place. Am călătorit în câteva orașe din România precum Brașov, Sibiu, Timișoara, Sighișoara și Iași.”
Între timp a mai vizitat locurile natale din Vietnam?
„Da, acum doi ani m-am întors în Vietnam, dar e o distanță foarte mare și este o călătorie lungă și din aceste motive nu se poate să mă întorc mai des, știți că acum biletele de avion sunt foarte scumpe. De fapt, sincer, acum rețelele sociale sunt dezvoltate foarte mult și în Vietnam toți oamenii folosesc rețelele sociale. Eu pot să sun, să vorbesc în fiecare zi cu părinții acasă și nu simt că îmi lipsesc.”
În România, Nhung este implicată în comunitatea vietnameză, care nu e foarte mare. Ce îi place la viața în București?
„Nu este o comunitate mare, cei care au reședință în România sunt puțini, cam 300 – 400 de oameni, muncitorii sunt mai mulți, dar rezidenți mai puțini. București este un oraș foarte colorat și foarte divers, mă simt aici nu foarte diferit față de Vietnam. București pentru mine este un oraș vibrant, plin de diversitate, cu oameni foarte deschiși și îmi place.”
Ce ar vrea să vadă schimbat aici?
„Sincer, când am ajuns în București, a fost șocant pentru mine pentru că am văzut peste tot pe străzile din București foarte multe imagini de graffiti. Din păcate, sunt foarte multe clădiri vechi și frumoase, dar graffiti nu e potrivit. Și cred că acest lucru poate fi schimbat ca să facem orașul mai frumos.”
Ce imagine avea despre Europa înainte și ce imagine are acum?
„Înainte să vin în Europa, credeam că oamenii sunt mai reci și că va fi mai greu să vorbesc cu ei sau că sunt mai critici. Dar, când am ajuns în Republica Moldova și în România, am văzut că oamenii de aici sunt destul de prietenoși și am primit foarte mult ajutor de la prietenii din România, sau chiar de la necunoscuți pe stradă, ei mereu m-au ajutat când am avut nevoie.”
Ce ar aduce din Vietnam aici?
„Când îmi pregătesc bagajele să plec din Vietnam, pregătesc foarte multă mâncare vietnameză, pentru că fiecare țară are un gust diferit și m-am gândit la început că n-o să pot să mănânc ceva din România. Din acest motiv am pregătit foarte mulți tăiței din orez, orez sau condimente din Vietnam care se poate să găsesc foarte greu în România. Și cafea vietnameză, care are un gust foarte puternic.”
Invers- din România, din București, ce ar vrea să ducă în Vietnam?
„Vinuri. E bun vinul. Când am fost acasă acum doi ani, am pus în bagaj foarte mult vin și ciocolată. Da, acestea sunt două lucruri pe care vreau să le duc cu mine în Vietnam.”
Hong Nhung Bui are deja un permis de ședere și am întrebat-o în final dacă se vede aici în viitor.
„Da, am un permis de ședere, dar e temporar. Momentan sunt foarte mulțumită de viața mea în România și intenționez să rămân aici cam încă doi sau trei ani, pentru că simt că această țară are foarte multe lucruri interesante pe care vreau să le descopăr.”