Expat în România – 04.04.2024
Fang Shuang este bariton. S-a născut în China, în orașul Qingdao și a făcut studii la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția canto și artele spectacolului muzical, acolo unde a absolvit și un masterat.
Hildegard Ignătescu, 03.04.2024, 15:03
Fang Shuang este bariton. S-a născut în China, în orașul Qingdao și a făcut studii la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția canto și artele spectacolului muzical, acolo unde a absolvit și un masterat. În prezent, din anul 2013, este solist vocal al Operei Comice pentru Copii din București. A interpretat numeroase roluri de-a lungul timpului și colaborează cu câteva asociații, cu Teatrul Municipal Baia Mare și cu Teatrul Metropolis din București. A primit în 2016 premiul special Opersanger Studio Wien la Concursul Internațional de interpretare muzicală Vox Artis de la Sibiu.
Publicul larg îl cunoaște și de la emisiunea „Românii au talent”, unde a obținut locul trei și unde și-a declarat public iubirea față de România, pe care o consideră a doua sa casă. Timp de un an, până în 2022, a fost profesor de limba chineză la Institutul Confucius din cadrul Universității din București. Ne povestește cum a ajuns din China în România și ce l-a atras către meseria de cântăreț de operă.
„Ca să răspund la ultima parte, am o pasiune pentru muzică de când m-am născut. Pot să spun că, atunci când eram la grădiniță – mama își amintește, și eu țin minte, dar nu cu imagini deosebit de clare – nu știam să vorbesc foarte bine. Nu eram nici foarte vorbăreț, ci un copil deosebit de liniștit. Așadar, nu eram vorbăreț, legam poate câteva cuvinte bune, dar știam deja să cânt, fără să știu ce cântam. În chineză, bineînțeles.
Eu cred în soartă, eu chiar cred că soarta a fost să ajung în România. Sunt într-o liniște și analizez, iar eu cu România chiar am o legătură.
Venirea în România nu a fost o propunere, o decizie a mea, ci i-am urmat pe părinții mei. Ei au ajuns în 2003 și eu am venit în 2005. În acei doi ani nu ne-am văzut deloc, pentru că ne-a fost puțin greu financiar. În 2005 am venit aici, am început să fac meditații, să învăț română și după aia am intrat în anul pregătitor ce ține de Ministerul Învățământului, anul pregătitor special pentru străini. Iar după cele două semestre, din 2006 am intrat la Conservator.”
Părinții lui Fang Shuang veniseră în România cu munca și au deschis un cabinet privat, în căutarea unei noi vieți după pensionarea în China.
„Da, da, în China au prins o perioadă mai specială, au ieșit la pensie mai devreme și ei încă se simțeau plini de viață și chiar doreau să vadă o altă lume. Cu toată dificultatea financiară de atunci, cu chiu, cu vai au plecat din China și pentru asta ai nevoie de bani, până să ai o stabilitate. Da, chiar pot să spun că nu ne-a fost foarte ușor la început, din multe puncte de vedere. Într-o perioadă, la început, noi toți trei dormeam într-o singură cameră. A fost o experiență interesantă.”
Fang Shuang este acum perfect integrat în societatea noastră. De fapt, păstrează o combinație de tradiție și cultură chineză împletită cu noile obiceiuri românești. Acum vorbește românește foarte bine, însă la început nu reușea întotdeauna să se facă înțeles. Are o amintire deosebită din primele zile, când încerca să ajungă dintr-un loc în altul în București și a întrebat o fată pe stradă, care l-a condus la destinație.
„V-ați documentat foarte bine, nu știu de unde ați aflat povestea asta. Am mai povestit-o, dar nu foarte des și, de fiecare dată când prind ocazia, aș vrea să-i mulțumesc, dacă ea mai ține minte. Eu atunci nu știam română, ea nu știa engleză și așa mult regret că n-am aflat numele ei. Poate voia să știe sigur că nu pățesc ceva. Distanța nu a fost foarte mare, dar am apreciat gestul până în ziua de astăzi: chiar a venit cu mine de la Atheneu până la ce era atunci Hotelul Intercontinental, a venit cu mine.”
Ce apreciază Fang Shuang în România?
„Pentru mine România este deja casa mea. Acum câțiva ani mai spuneam că ar fi a doua casă. Dar eu în China am trăit 16 ani spre 17 și în România în luna mai o să se împlinească 19 ani frumoși de când locuiesc aici. Deci cantitatea de aici este deja mai mare decât cantitatea din China. România este o țară foarte frumoasă, superbă, este o țară care are și mare, și munte și toată natura ei, unde merită să te plimbi când ai ocazia.”
L-am întrebat pe Fang Shuang dacă este ceva în România pe care ar vrea să-l vadă îmbunătățit.
„În România sunt câteva orașe mari și cred că 99% din români deja pot să spună problema din acele orașe, nu doar din București – se numește traficul. Și China are problema asta și face eforturi pentru soluțiile potrivite pentru China, care poate n-ar fi potrivite pentru România. Dar să sperăm în viteza României, în ritmul ei și în soluția ei, să rezolvăm, să nu rezolvăm într-o zi, dar să fie îmbunătățită.”