Eaint Thazin Phyo
Eaint Thazin Phyo vine din Myanmar. Este absolventă a unui masterat la Universitatea din București, lucrează în domeniul vânzărilor și este specializată în domeniul auto.
Hildegard Ignătescu, 07.11.2024, 17:17
Eaint Thazin Phyo vine din Myanmar. Este absolventă a unui masterat la Universitatea din București, lucrează în domeniul vânzărilor și este specializată în domeniul auto. În Myanmar a studiat business management, iar la București a absolvit un masterat în administrarea afacerilor și consultanță în afaceri. A adoptat un nume european, Evelyn, pentru a se putea integra mai ușor. A ajuns în România în iarna anului 2021 și mai întâi a fost la Alba Iulia, pentru a studia limba română. După câteva luni s-a mutat la București, unde s-a înscris la cursurile de masterat.. Ne spune povestea sosirii ei la București și de ce a ales să vină aici, dintr-un capăt atât de îndepărtat al lumii:
„Am venit în România pentru că am primit o bursă de la guvernul României. În 2021, după pandemie, am aplicat la diverse programe de bursă, iar oportunitatea oferită de guvernul român am descoperit-o chiar cu o zi înainte de termenul limită. Din fericire, am fost selectată și sunt mândră să spun că sunt prima studentă din Myanmar care a absolvit în Romania și mă simt incredibil de recunoscătoare României pentru această oportunitate. Această experiență mi-a schimbat viața și simt că România a devenit a doua mea casă.”
Am întrebat-o pe Evelyn cum i s-a părut la început România și dacă a avut un șoc cultural.
„Cultura este foarte interesantă aici și da, este puțin diferită – puțin mai mult, de fapt. Îmi place foarte mult aici. Oamenii sunt amabili și respectuoși și îmi plac.
La început a fost puțin mai greu pentru mine, pentru că era pentru prima dată când am ajuns în Europa. Vremea este foarte diferită aici și când am venit în decembrie era foarte frig, iar în Transilvania era mai frig decât în București. Și vremea și mâncarea erau noi pentru mine.”
Evelyn și-a făcut prieteni la București, a început să călătorească prin România și a văzut și alte orașe în afară de Alba Iulia și București.
„Îmi place să călătoresc foarte mult aici în România și am vizitat multe locuri, pentru că prietenul meu este român și m-a plimbat în multe părți- la munte, prin sate și prin alte țări. Mă simt bine în Transilvania, admir orașe ca Brașov, Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara și Alba Iulia.”
Părinții lui Evelyn se bucură pentru faptul că ea a reușit să obțină o bursă de studii în țara noastră. Am întrebat-o ce cred ei despre mutarea în România și dacă a mai fost pe acasă de când a ajuns aici.
„Da, am fost acasă anul trecut și am petrecut trei luni cu familia mea și acum aproape în fiecare zi facem apeluri video. Uneori îmi este dor de ei. Ei se bucură foarte mult pentru mine, fiindcă eu sunt cea mai mică din familie și asta este prima dată pentru mine când plec de acasă. Am făcut facultate și acum m-am angajat și lor le pare bine. Aș vrea să-i aduc aici, dar pentru ei e foarte greu, pentru ca e foarte departe- 14-15 ore cu avionul- și nu cred că pot să vină.”
Evelyn are un permis de ședere și am întrebat-o dacă vrea să se stabilească aici și ce ar vrea să schimbe în România.
„Da, am permis de ședere, dar este temporar. Însă în viitor vreau să fiu aici. Despre schimbare, sincer, n-am nicio idee, pentru că țara și Bucureștiul sunt perfecte așa cum sunt. Nu știu ce să zic să schimb, fiindcă îmi place tot. De când am aplicat pentru bursă, am ales doar Universitatea din București, pentru că îmi place Bucureștiul, este oraș capitală și avem evenimente, festivaluri, oameni activi. În plus, niște locuitori din țara mea sunt aici, așa că nu mă simt singură în vreun fel.
București și România sunt perfecte așa cum sunt. Bineînțeles că sunt câteva lucruri mici care ar putea fi schimbate – administrarea blocurilor să fie doar puțin mai bună, atât.”
Ce ar aduce din Myanmar aici?
„Mâncarea! Pot să găsesc aici, la magazine chinezești, lucruri de mâncat, dar sunt cam diferite. Am adus niște mâncare când am fost acolo. Și ceai.”
Ce ar vrea să ducă din România în Myanmar?
„Poate ciocolata, pentru că e specială. Noi avem ciocolată, dar nu e prea bună, nu e dulce și de calitate. Dar aici sunt foarte multe tipuri de ciocolată. Și vin, vinuri.”