Daniel van Soest (Ţările de Jos)
Daniel van Soest este cetățean olandez, antropolog de meserie cu studii de psihologie și un mare iubitor al României.
Hildegard Ignătescu, 07.12.2023, 13:20
Daniel van Soest este cetățean olandez, antropolog de meserie cu studii de psihologie și un mare iubitor al României. Este pasionat de istoria României și vorbește foarte bine limba română. Este stabilit în România, în județul Suceava, în comuna Cârlibaba, unde a deschis o pensiune. Mai întâi, părinții săi și-au deschis aici o afacere în 2003, ocazie cu care a ajuns Daniel van Soest în România prima oară.
A făcut studii de antropologie la Utrecht, la Amsterdam și Leiden și mai târziu a ajuns în România, unde a lucrat în restaurare și construcție între anii 2010 și 2020. În 2020 s-a decis să-și lanseze propria afacere și a deschis pensiunea de la Cârlibaba. Este pur și simplu îndrăgostit de România, străbate țara în lung și în lat și încearcă să îi descopere laturile mai puțin turistice. Cum a fost întâlnirea cu România, petrecută în urmă cu 20 de ani?
Am încercat să salvez PECO, afacerea părinților mei, în mai multe rânduri. În 2003 am fost prima dată în Cârlibaba, am lucrat la PECO și de atunci am tot venit în România. Dar era greu și pentru părinții mei, care stăteau în Olanda, era greu să facem o afacere la distanță. M-am implicat din ce în ce mai mult și, la un moment dat, mi-am dat seama că trebuie să mă mut în România. Era un moment potrivit să plec din Olanda, copiii mei erau mari, independenți. Și chiar voiam să încep o altă afacere, fiindcă aveam un loc foarte frumos la Valea Stânii și în Cârlibaba. În Cârlibaba avem Cabana de pe Stâncă și în Valea Stânii mai avem două căsuțe tradiționale. Acolo deținem un teren unde mai vrem să construim altă căsuță ca să ne extindem, dar astea-s planuri de viitor. Sunt mulți olandezi care au fost în România, dar marea majoritate nu cunosc destul. Sunt atâtea locuri frumoase care sunt necunoscute încă. Eu încerc să aflu toate lucrurile frumoase ca să dau mai departe, să explic care sunt locurile care trebuie vizitate. Sunt în Transilvania locuri nedescoperite, satele săsești și zona de munte de la noi merită o vizită. Încerc să mă informez și eu și încerc să dau informații mai departe despre ce țară frumoasă e România.
Daniel van Soest scrie periodic pe site-ul Republica.ro, unde își expune ideile, părerile despre turismul românesc. Într-un articol scrie: ce frumos este să simți într-un loc toată istoria cu diversitatea ei și cât de important este să folosim tot ce a rămas tangibil de-a lungul vremurilor ca să arătăm esența locului. Cum ar prezenta România cuiva care nu o cunoaște?
Dacă e vorba de istorie și turism cultural, aș alege Transilvania și orașele medievale din Transilvania. România are atâtea locuri unde istoria este – așa cum am scris- tangibilă. Clădirile nu s-au renovat, nu s-au modernizat, încă se vede în satele acestea – cum e cel unde vine regele Charles, Viscri, dar și în toate satele din jur și în Sibiu, în Sighișoara – așadar poți să-ți imaginezi cum era în urmă cu 100 de ani. Istoria devine foarte tangibilă. În Germania, în schimb, satele s-au modificat, s-au modernizat, s-au industrializat, au mai fost și bombardate în război. În România totul este neatins, aș putea să spun. Și pentru acest motiv e foarte potrivit să dezvoltăm turismul. Să fiu sincer, condițiile nu sunt încă optime. Aici trebuie investiții, trebuie efort pentru promovare, iar aici mai este mult de lucru. Văd că guvernul nu are o politică coerentă în domeniu și pentru asta tot scriu și comentez și încerc să schimb lucruri.
Daniel van Soest face acum drumuri între Olanda și România, dar are o viață preponderent românească. De ce a ales să-și continue viața aici?
Eu m-am mutat definitiv în România, pentru mine România e acasă. Și când stau aici, în Amsterdam, mi-e dor de locul meu din Cârlibaba. E vorba și de situația familială, soția e româncă. Dar nu e doar asta. Am găsit în România ceva ce în Olanda nu mai există – o viață foarte aproape de natură. În fiecare zi pot să fac o plimbare prin pădure, pe munte, să strâng bureți în pădure, să culeg fructe de pădure. Îmi imaginez că așa a fost viața cândva, dar în Olanda nu mai există legătura asta cu pământul și cu natura. Și schimbarea asta mi-a adus multă plăcere.
În articolele sale, Daniel van Soest scrie mult despre cum vede el că ar trebui făcute mai bine lucrurile în România. L-am întrebat ce ar vrea să schimbe în țara noastră.
Vorbesc cu multă lume despre viitorul României și văd foarte multă lume deziluzionată. Dar eu îi întreb pe toți: ce credeți voi, de unde aveți speranța că lucrurile o să fie mai bine decât acum, cum vă gândiți că o să putem să schimbăm România? E o mentalitate, o stare în care ne aflăm, care încă nu este pusă la punct, mai trebuie lucrat la mentalitate. Voi, românii, v-ați obișnuit cu o situație, aproape v-ați făcut imuni față de lucruri care nu sunt chiar normale. Eu pe de-o parte mă mir, pe de alta mă supăr. Eu nu pot să schimb ceva, doar pot să arăt lucruri care pentru mine, ca străin, sunt neobișnuite. Ce scriu eu e doar o sugestie. Pentru mine, România este în primul rând o schimbare pozitivă, altfel nu aș fi rămas. Îmi face mare plăcere să trăiesc în România și în Cârlibaba viața mea este destul de liniștită. Eu nu mă lovesc de corupție sau alte lucruri negative despre care scriu. Dar e greu de făcut bani în România, de făcut o afacere de succes și de asta eu leg problemele care există de corupție, de nepăsare și de plecarea românilor din țară.
Pe 1 Decembrie am sărbătorit Ziua Națională și l-am rugat pe Daniel van Soest să facă o urare României și românilor.
La mulți ani, România! La mulți ani, români! Sper la un an frumos. E un an electoral în care avem șansa să schimbăm lucrurile spre bine.