Transparența procesului de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului alimentar
Comisia Europeană propune publicarea proactivă a datelor privind siguranța în cadrul lanţului alimentar, iar acest lucru să se facă la începutul procesului de evaluare a riscurilor.
admin, 21.01.2019, 09:49
Comisia Europeană propune publicarea proactivă a datelor privind siguranța în cadrul lanţului alimentar, iar acest lucru să se facă la începutul procesului de evaluare a riscurilor.
Comisia Europeană a propus publicarea proactivă a tuturor datelor privind siguranța în cadrul lanţului alimentar. Publicarea anticipată este esențială pentru a asigura o transparență maximă și un control public într-un mod eficient, menținând în același timp un proces de gestionare a riscurilor în timp util. Transparența și durabilitatea modelului Uniunii Europene de evaluare a riscurilor în cadrul lanțului alimentar ajută la restabilirea încrederii în sistemul Uniunii Europene de siguranță alimentară, bazat pe dovezi. Propunerea prevede posibilitatea de a pune în funcțiune studii suplimentare în scopul verificării. Acest lucru se poate face în circumstanțe excepționale, de exemplu în cazul controverselor publice sau al divergențelor științifice legate de un anume produs.
Despre acest subiect ne vorbeşte Daniel Buda, europearlamentar: Sănătatea publică și siguranța alimentară sunt chestiuni sensibile și de interes pentru toți cetățenii europeni. Aceștia evident că sunt mereu preocupați de transparența decizională cu privire la alimentele sau alte produse introduse pe piață. Tocmai de aceea, regimul de reglementare privind siguranța alimentară trebuie să fie unul extrem de serios, pentru a-i asigura credibilitatea și eficiența. Problemele legate de siguranță au un impact imens atât asupra încrederii consumatorilor, cât și asupra stabilității piețelor. În acest context, consider că este necesară o aliniere a normelor EFSA în ceea ce privește transparența cu cele ale altor agenții europene. În același timp, este nevoie să ne asigurăm că studiile efectuate în laboratoarele din țările terțe respectă aceleași standarde de calitate ca și cele din Uniunea Europeană. Mecanismele create nu trebuie însă să aducă atingere intereselor economice ale producătorilor și să permită piratarea ideilor. Considerăm că elaborarea unui aviz preliminar din partea EFSA asupra produselor testate ar preveni acest lucru și ar oferi calea spre o dezbatere publică reală.