Summitul UE de la Sibiu a fost foarte important pentru viitorul Europei
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a spus că mai mult de 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătăţim sau să distrugem Europa prin poziţiile naţionaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani.
admin, 22.05.2019, 10:43
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a spus că mai mult de 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătăţim sau să distrugem Europa prin poziţiile naţionaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani.
Scrutinul europarlamentar este esenţial pentru stabilirea direcţiilor, în contextul riscului revenirii la naţionalism. Aş rezuma totul la câteva subiecte majore; reuniunea este importantă, din punctul meu de vedere, pentru că s-a discutat despre gestionarea crizelor, lucru important în prezent în contextul Brexit, apoi pentru că reuniunea intervine cu 15 zile înaintea alegerilor din întreaga Europă, când oamenii vor exprima opţiuni. Sigur că sunt nuanţe în funcţie de listele fiecărei ţări; sunt proiecte pe care vrem să le construim în Europa, prin reformarea şi îmbunătăţirea Europei. Există şi proiecte în sensul destructurării, în sensul revenirii la naţionalism. Deci, alegerile reprezintă o etapă absolut esenţială pentru a defini proiectele de viitor. Dacă vor câştiga cei care vor diminuarea integrării europene, dacă mâine în Parlamentul European nu va fi posibilă o majoritate fără formaţiunile naţionaliste sau extremiste, este clar că vom avea mai puţină Europa, iar reducerea integrării europene va fi o vulnerabilitate.
Am avut această reuniune în formatul de 27, de Ziua Europei, reuniune care a fost importantă pentru evocarea temelor viitoare; au fost abordate teme referitoare de strategiile în materie de politică externă, dar şi teme interne, mai precis despre viitorul Europei. Am avut o dezbatere îndelungată pe aceste subiecte, dar vreau să evidenţiez trei priorităţi. Pot spune că există un consens ca măsurile în domeniul climei să facă parte din viitoarea strategie a Europei. Avem nevoie de dublarea eforturilor pentru protejarea climei. Ambiţiile climatice trebuie să facă parte din priorităţile Comisiei Europene şi Parlamentului UE.
Apoi, avem politicile de securitate, de apărare şi de vecinătate; după cum am discutat astăzi, acestea trebuie să facă parte din viziunea noastră asupra viitorului. A treia axă pentru următorii ani se referă la reconfigurarea modelului economic şi social al dezvoltării europene. Climatul – trebuie să reuşim să obţinem un angajament privind zero emisii de carbon până în 2050, este un angajament esenţial. Al doilea punct este protecţia frontierelor Europei, trebuie să apărăm zona Schengen, şi al treilea punct este să ne luptăm pentru un model de creştere a Europei din punct de vedere economic şi social, trebuie să ne concentrăm pe modul în care va progresa civilizaţia digitală şi trebuie să găsim o mai bună cale de integrare socială a europenilor.
Emmanuel Macron a spus că priorităţile pentru anii 2019-2024 sunt clima şi mediul înconjurător. Franţa, împreună cu alte 7 state europene – Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Luxembourg, Danemarca şi Suedia – trag semnalul de alarmă, cer o politică mai ambiţioasă în materie climatică, cer Uniunii Europene să ajungă la orizontul anului 2050 la o neutralitate carbon, adică până atunci să se ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră. Un obiectiv dorit şi de 200 de oraşe europene care au lansat şi ele Uniunii Europene un apel similar.