Subvenții acordate pentru fermieri
România este singura țara din Uniunea Europeană (UE) care a încheiat depunerea cererilor de plată până în data de 15 mai 2018, în condiţiile în care deţine peste 36% din exploataţiile existente în UE.
admin, 21.06.2018, 09:15
România este singura țara din Uniunea Europeană (UE) care a încheiat depunerea cererilor de plată până în data de 15 mai 2018, în condiţiile în care deţine peste 36% din exploataţiile existente în UE.
Fermierii români au depus peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017.
Europarlamentarul Daniel Buda: Fermierul trebuie sa beneficieze de sprijin din partea statului in funcție de animalele pe care le are pentru ca altfel nu putem sa dezvoltam sectorul agricol sau sectorul zootehnic. Degeaba ii dau eu unui fermier acel ajutor dacă nu am o oglinda a ceea ce are el in ferma asta pe de o parte, pe de alta parte o mare supărare pe care o au fermierii este cea legată de terenurile pe care le au la dispoziție deși de foarte multe ori ar dori sa-și dezvolte afacerea pentru cei care dețin terenuri nefiind obligați sa aibă animale ei spun in felul următor și vin de la un fermier știu ce vorbesc, mi mi-au spus domnule dacă vrei sa-ti dau terenul mi-l dai mie sa-l bag la Apia deși eu stau in Făgăraș sau in Sibiu, stau la oraș. Eu cred ca aceste terenuri trebuie sa trebuie sa fie purtătoare de subvenție dar sa fie încasată de acel fermier care sta acolo la coada vacii, la coada oii și face agricultura, nu cel care sta la oraș pentru ca va mai spun un lucru, ce diferența este între acel cetățean roman care sta la oraș și care are terenuri la țara, nu face agricultura, nu pleacă, poate nici nu știe unde sunt terenurile dar încasează subvenții agricole și care de fapt nu fac absolut nimic. Ia bani de la stat acest lucru trebuie sa dispara din 2020. Îmi spunea fermierul la care am fost va duc sa vedeti ferme in care animalele pică de pe picioare penteu ca le tin doar pentru subvenție. Nu. Eu cred ca subvențiile trebuie sa fie legate de producție. Dacă produci ceva, primesti ceva de la stat, dacă nu, nu este posibil ca tu sa ai animalele doar ca sa fie purtătoare de subvenție indiferent de cât produc pentru ca eu stat, statul însemnând Comisia Europeana iti dau bani pentru ca tu sa injectezi alimente in sistemul public pantru ca pana la urnă te plătesc pe tine fermier ca tu sa produci hrana de calitate și la prețuri accesibile nu iti dau tie bani pentru a face altceva cu banii respectivi. Este important ca fermierii conștientizează pozițiile sau ma rog dificultățile, in primul rand este important ca fermierul sa primească bani dacă el produce ceva cu terenul pe care-l are in folosință sau in proprietate altfel acei bani acei bani trebuie sa ajungă la cei care produc hrana pentru ceilalți de lângă noi.
Toți fermierii care au depus documentația au primit subvențiile şi nu există niciun judeţ care să nu se fi încadrat în parametrii stabiliţi.