Situația proteinelor vegetale din UE, în atenția Comisiei
Proteinele vegetale sunt o componentă esențială a hranei pentru
animale (ca sursă de aminoacizi pentru efectivele de animale), dar sunt și
consumate pe scară largă de oameni. Producția europeană de plante proteaginoase
nu este suficientă pentru acoperirea cererii, fapt datorat, în parte,
condițiilor agro-climatice din Europa, care nu favorizează cultivarea pe scară
largă a plantelor bogate în proteine, cum ar fi soia. Soia poate intra pe piața
UE fără tarife, ceea ce reduce rentabilitatea producției locale. Într-o
proporție semnificativă, culturile de soia din afara UE sunt modificate
genetic, în condițiile în care cererea europeană pentru alimente și hrană
nemodificate genetic rămâne ridicată, existând o nevoie tot mai mare de
stimulare a producției locale.
Ștefan Rancu, 23.02.2018, 12:18
Proteinele vegetale sunt o componentă esențială a hranei pentru
animale (ca sursă de aminoacizi pentru efectivele de animale), dar sunt și
consumate pe scară largă de oameni. Producția europeană de plante proteaginoase
nu este suficientă pentru acoperirea cererii, fapt datorat, în parte,
condițiilor agro-climatice din Europa, care nu favorizează cultivarea pe scară
largă a plantelor bogate în proteine, cum ar fi soia. Soia poate intra pe piața
UE fără tarife, ceea ce reduce rentabilitatea producției locale. Într-o
proporție semnificativă, culturile de soia din afara UE sunt modificate
genetic, în condițiile în care cererea europeană pentru alimente și hrană
nemodificate genetic rămâne ridicată, existând o nevoie tot mai mare de
stimulare a producției locale.
În acest context, dr. ing. Daniel Botănoiu, secretar de stat în
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a spus: Eu sunt încântat, din punct de vedere agronomic, că există
această preocupare la nivel european, astfel încât să se dezvolte acest pol al
producătorilor de proteaginoase, pentru că avem nevoie de proteină vegetală, o
proteină de o calitate extraordinară, iar România chiar este în stare să
mărească suprafețele. Dar, evident, trebuie să existe un stimul pentru a
încuraja fermierii în această direcție. Nu sunt suficiente suprafața cu
sprijinul cuplat pe care-l avem acum, pentru că, știți bine, în cazul soiei,
noi am spus că este o activitate în declin. Am început cu o anumită alocare a
sprijinului cuplat, după care, sigur, fermierii și-au dat seama că au avantaje
dacă cultivă această plantă-miracol, soia. Dar, evident, trebuie să găsim un
instrument european, o soluție europeană, astfel încât să avem suprafețe mult
mai mari și să cointeresăm fermierii în această direcție.
Având în vedere acest lucru, precum și o
posibilă viitoare strategie de dezvoltare a culturilor de proteaginoase în
Europa, Comisia dorește să stabilească stadiul actual al culturilor proteice
din UE. Printre altele, se dorește să se evalueze eficacitatea instrumentelor
politice, cum ar fi sprijinul cuplat voluntar (legând sprijinul direct al
agricultorilor cu producția de proteaginoase, pentru a stimula acest sector).