Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje
Într-o dezbatere privind contaminarea ouălor cu insecticidul Fipronil, eveniment petrecut în august 2017, mulți deputați europeni au criticat autoritățile naționale pentru întârzieri în notificarea Sistemului rapid de alertă al Uniunii Europene pentru alimente și furaje, și au solicitat îmbunătățirea sistemului de partajare a informațiilor.
admin, 05.01.2018, 13:24
Ulrike Müller, membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European: Scandalul fipronil arată că sistemul de alertă, Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu este suficient de rapid sau suficient de eficient.
În urma scandalului ouălor contaminate cu Fipronil parlamentarii europeni au propus instituirea unor amenzi pentru statele membre care nu împărtășesc informații cruciale privind siguranța alimentelor, în timp ce alţii au cerut sancțiuni cu adevărat descurajatoare pentru producătorii frauduloși sau furnizorii de produse de combatere a dăunătorilor. Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Uniunea Europeană este un instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale din cadrul Statelor Membre, în cazurile în care s-a identificat un risc la nivelul Uniunii Europene pentru sănătatea publică şi au fost luate măsuri adecvate cum ar fi reţinerea, retragerea, confiscarea sau respingerea produselor în cauză. Acest schimb rapid de informaţii permite Statelor Membre să identifice imediat dacă sunt afectate de o problemă, să ia măsurile adecvate şi să asigure siguranţa consumatorilor. Lanțul alimentar al Uniunii Europene valorează aproximativ 750 de miliarde de euro pe an iar industria agroalimentară este al doilea sector industrial ca mărime în Uniunea Europeană, cu 48 de milioane de angajați în 17 milioane de companii.