Sectorul legumelor și fructelor din UE suferă din cauza embargoului impus de Rusia
În plenul Parlamentului European, în prezența Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe tema interdicției impuse de Federația Rusă pentru sectorul UE al fructelor și legumelor.
Ștefan Rancu, 15.12.2017, 11:12
Sectorul legumelor și fructelor a avut de suferit poate cel mai mult de pe urma embargoului cu Rusia, inclusiv în România, unde piaţa a fost invadată de legume și fructe din state care tradițional exportau în Rusia, provocând scăderea semnificativă a prețurilor şi, implicit, a veniturilor fermierilor autohtoni, aducându-i în pragul falimentului.
Aurel Tănase, preşedintele Organizaţiei Interprofesionale Legume – Fructe, a precizat: „Este foarte importantă discuţia dat fiind faptul că producătorii români sunt afectaţi de acest embargou care mi se pare artificial. Pentru noi era o mare piaţă de desfacere. Am executat, cu bune rezultate, livrări, în principal, pentru produsul cireşe, produs foarte căutat şi eficient pentru această piaţă, plus că am livrat 2000 t într-un an. Am avut cerere de aproape 100 000 t de legume diverse, în stare proaspătă, însă intervenţia acestui embargou a făcut să nu putem face livrări în continuare, ne-a perturbat şi a trebuit să facem eforturi mari pentru găsirea de soluţii în cadrul altor pieţe şi, în principal, piaţa europeană. Dar, nenorocirea este că efectul adresându-se tuturor ţărilor membre, acestea şi-au găsit ţinte spre a-şi plasa produsele, una din ţinte fiind România, perturbând foarte mult activitatea producătorilor, obligându-i să vândă în condiţii destul de nefavorabile, soldându-se cu pagube mari”.
Găsirea de noi piețe de desfacere rămâne o provocare pentru Comisia Europeană.