România, acţiuni pentru identificarea produselor alimentare cu dublu standard de calititate
Autorităţile naţionale trebuie să stabilească
dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile Uniunii Europene atunci când
calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară. România va face
în următoarea perioadă 5 teste pe diferite tipuri de produse alimentare.
admin, 22.01.2018, 11:50
Autorităţile naţionale trebuie să stabilească
dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile Uniunii Europene atunci când
calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară. România va face
în următoarea perioadă 5 teste pe diferite tipuri de produse alimentare.
Cerințele relevante din
legislația Uniunii Europene referitoare la siguranța alimentară și la protecția
consumatorilor, la care autoritățile trebuie să se raporteze atunci când
analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor
alimentare sunt Regulamentul privind informarea despre produsele alimentare,
conform căruia consumatorii trebuie să primească informații exacte și
suficiente despre un anumit produs alimentar (de exemplu, pe eticheta unui
produs alimentar trebuie să fie menționate toate ingredientele produsului
respective) şi Directiva privind practicile comerciale neloiale, prin care sunt
interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse
care poartă aceeași marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în
eroare.
În orientările Uniunii Europene
privind dublul standard de calitate a produselor alimentare sunt descrise
etapele pe care autoritățile naționale de protecție a consumatorilor și de
siguranță alimentară trebuie să le parcurgă pentru a determina dacă
producătorii încalcă respectivele dispoziții. Dacă încălcarea are dimensiuni
transfrontaliere, autoritățile de protecție a consumatorilor o pot urmări la
nivel european, prin intermediul rețelei de cooperare pentru protecția
consumatorilor. Responsabilitatea de a asigura că societățile comerciale
respectă legislația Uniunii Europene în ceea ce priveşte produsele alimentare
cu dublu standard de calitate le revine autorităților naționale de protecție a
consumatorilor și de siguranță alimentară.
Ce urmează să facă România în
următoarea perioadă, aflăm de la Bogdan Pandelică directorul Agenţiei Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor: Noi am luat în discuţie să facem o perioadă
de timp câte 5 teste pe diferite tipuri de produse alimentare fie că vorbim
despre produse din lapte, din carne, conserve, fructe sau legume, pentru a
vedea dacă corespunde produsul din vest cu cel din est.