Reducerea risipei alimentare şi îmbunătăţirea siguranţei alimentare
Una dintre provocările Uniunii Europene este
eficientizarea resurselor prin reducerea deșeurilor alimentare şi îmbunătățirea
siguranței alimentare. Deșeurile alimentare sunt deșeurile generate în cursul
producției, al distribuției și al consumului de alimente. Cele mai multe
deșeuri alimentare sunt produse în Țările de Jos (541 kg pe cap de locuitor pe an)
și Belgia (cu 345 kg). La polul opus sunt Slovenia (cu 72 kg), Malta și România
(fiecare cu câte 76 kg), ţări în care se produc cele mai puţine deşeuri
alimentare.
admin, 01.01.2018, 12:47
Una dintre provocările Uniunii Europene este
eficientizarea resurselor prin reducerea deșeurilor alimentare şi îmbunătățirea
siguranței alimentare. Deșeurile alimentare sunt deșeurile generate în cursul
producției, al distribuției și al consumului de alimente. Cele mai multe
deșeuri alimentare sunt produse în Țările de Jos (541 kg pe cap de locuitor pe an)
și Belgia (cu 345 kg). La polul opus sunt Slovenia (cu 72 kg), Malta și România
(fiecare cu câte 76 kg), ţări în care se produc cele mai puţine deşeuri
alimentare.
Care sunt beneficiile diminuării risipei alimentare la nivel
European aflăm de la Vytenis Andriukaitis, membru al Comisiei Europene
responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară: Eforturile de prevenire a
risipei alimentare nu numai că sporesc eficiența resurselor, dar reduc și
presiunea inutilă asupra mediului şi implicit costurile. În plus, ne ajută să
redistribuim surplusul de alimente ca o prioritate pentru cei care au nevoie. Diminuarea
risipei alimentare poate fi un exemplu cu un puternic impact social în care
afacerea de succes poate fi construită în beneficiul cetăţenilor noştri. Prin
furnizarea de alimente mai bune, oferim o sănătate mai bună și o calitate mai
bună a vieții.
În Uniunea Europeană, deșeurile alimentare au fost estimate la
aproximativ 88 milioane de tone sau 173 kg pe cap de locuitor pe an, iar
costurile asociate sunt evaluate la 143 miliarde EURO. De aceea, o prioritate
este găsirea de soluţii pentru reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare pe
cap de locuitor până în 2030.
James Nicholson membru în Comisia pentru
agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, explică: Găsirea de
soluții inovatoare în ceea ce priveşte risipa de alimente de la fermă la
rafturile supermarketurilor către consumator este în beneficiul tuturor. În
primul rând, se spune că niciun fermier nu dorește să producă deșeuri alimentare.
Fermierii trăiesc și muncesc iar familiile lor depind de introducerea
produsului pe piață, iar pierderea unui produs determină o pierdere de venit,
prin urmare fermierii pot fi una dintre soluţii.