Procesarea materiilor prime provenite din agricultură
Procesatorii din agricultură, au avut la dispoziţie prin PNDR, 359 de milioane de euro, bani europeni pentru investiţii în prelucrarea de produse agricole. Sesiunile de depunere a cererilor de finanţare, pentru actuala perioadă de finanţare, s-au încheiat. În acest moment are loc evaluarea cererilor.
admin, 25.06.2019, 09:09
Procesatorii din agricultură, au avut la dispoziţie prin PNDR, 359 de milioane de euro, bani europeni pentru investiţii în prelucrarea de produse agricole. Sesiunile de depunere a cererilor de finanţare, pentru actuala perioadă de finanţare, s-au încheiat. În acest moment are loc evaluarea cererilor.
Peste 270 de unități de procesare din România beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, prin submăsura 4.2 Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole.
Despre avantajele oferite de această submăsură ne vorbeşte Claudiu Coadă, director general adjunct Active fizice și Plăți directe din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale:
Este submăsura, probabil, din Programul Național de Dezvoltare Rurală care aduce valoarea adăugată cea mai mare, pentru că vorbim de procesare. Odată cu ultima sesiune, respectiv aceasta din anul 2019 a apărut și o noutate legată de sprijinul public acordat solicitanților, respectiv solicitantul cooperativă primește un sprijin public mai mare cu 20%, față de situația în care ar fi elaborat o cerere de finanțare și ar fi solicitat sprijin de sine finantare europeamstătător. Asta înseamnă că poate primi un sprijin public de până la 70% din valoarea proiectului, sprijin public care poate să ajungă până la 2 milioane jumătate de euro. Este o submăsură care s-a bucurat de success, dar trebuie să recunoaștem și să menționăm că acest succes a venit mai ales în ultimele sesiuni, mai precis în ultima sesiune și ca urmare a popularizării mai vaste pe care am făcut-o noi și probabil și ca urmare a faptului că procesatorii au înțeles mai bine care sunt condițiile şi au înțeles mai bine care sunt oportunitățile pe care le aduce această submăsură, submăsură care a avut alocat 359 de milioane de euro pentru toată perioada de programare. În acest moment, din păcate dar în același timp am putea spune din fericire, această alocare a fost epuizată. Practic, ultima sesiune de depunere s-a încheiat.
Evaluăm şi sperăm ca până la începutul lunii iulie să publicăm toate rapoartele de selecție și îi asigurăm pe toți cei care sunt selectați în această sesiune dar și în sesiunile anterioare că vor avea tot sprijinul din partea noastră pentru a implementa cu succes ceea ce au stabilit în cererea de finanțare, cu mențiunea, foarte important, că din păcate nu toate cererile de finanțare care s-au depus în cadrul sistemului nostru online au fost declarate eligibile sau nu toate cererile de finanțare au avut finanțare. Asta înseamnă că pentru cei care nu au reușit în această ultimă sesiune și pe toată perioada de programare, îi încurajăm să aștepte şi probabil primele sesiuni pentru viitoarea perioadă de programare vor fi lansate undeva în anul 2021. Să își corecteze ce consideră că e de corectat în cererea de finanțare și îi așteptăm și pe aceștia, de ce nu, în 2021.