PAC şi agricultura bio
În ultimii 10 ani, suprafața pe care se practică agricultura ecologică în Uniunea Euroepană s-a mărit de peste două ori și este încă în creștere. Agricultura bio va continua să se dezvolte prin intermediul eco-schemelor prevăzute în noua Politică Agricolă Comună, iar consumatorii vor putea avea încredere că produsele ecologice pe care le cumpără sunt de cea mai înaltă calitate.
admin, 28.06.2019, 10:38
În ultimii 10 ani, suprafața pe care se practică agricultura ecologică în Uniunea Euroepană s-a mărit de peste două ori și este încă în creștere. Agricultura bio va continua să se dezvolte prin intermediul eco-schemelor prevăzute în noua Politică Agricolă Comună, iar consumatorii vor putea avea încredere că produsele ecologice pe care le cumpără sunt de cea mai înaltă calitate.
În perioada 20 – 21 iunie 2019, a avut loc la Bucureşti al 13-lea Congres European Bio, care a reunit politicieni europeni şi români, dar şi fermieri care produc legume, fructe, lapte şi carne bio. Tema principală a congresului a fost Inovaţie şi tehnologie. Discuţiile au vizat noua arhitectură ecologică a Politicii Agricole Comune din perspectiva fermierilor, a consumatorilor şi a comunităţilor rurale. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea implementării unui nou plan european de acţiune ecologică, pentru perioada 2020-2027.
Agricultorii care produc alimente ecologice utilizează în mod responsabil resursele energetice și naturale, promovează sănătatea animalelor și contribuie la menținerea biodiversității, a echilibrului ecologic și a calității apei și a solului. Din ce în ce mai mulți consumatori din Uniunea Europeană cumpără alimente bio. Produsele alimentare bio nu mai sunt o nișă de piață, deși reprezintă doar o proporție mică din producția agricolă totală din Uniunea Europeană. În acest context, România şi-a propus să ajungă, până în 2021, la 500 de mii de hectare certificate în agricultura bio, în condiţiile în care în prezent există în jur de 364 de mii de hectare şi 10 mii de beneficiari înregistraţi.
Care este viitorul sectorului bio în contextul noii politici agricole comune, aflăm de la Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei BioRomânia: Politic, se va încerca să se facă bilanțul dosarului pentru subvențiile în agricultura bio pe viitoarea politica agricolă comună și se va analiza în ce stadiu am ajuns cu aceste eco-scheme de calitate. Asta este oarecum inovația pentru viitoarea politică agricolă comună, adică vor putea beneficia de subvenții ecologice, să spunem aşa, toți fermierii, aplicând diferite eco-scheme. Marea noastră bucurie este că fermierii bio beneficiază de toate acestea eco-scheme, pentru că nu folosesc nici îngrășăminte chimice, nici pesticide, obligatoriu fac rotația culturilor și așa mai departe, și toți suntem foarte interesați și nerăbdători să vedem că viitoarea politică comună va fi într-adevăr verde.
Noile norme ale Uniunii Europene privind producția ecologică vor garanta calitatea alimentelor, protecția mediului și bunăstarea animalelor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.