„O singură ţară nu poate rezolva problemele globale în lume” – Cancelarul german Angela Merkel
Liderii UE au discutat la Summitul de la Sibiu despre provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Agenda a fost convenită în iunie 2014 de Consiliul European și a fost transpusă în cele 10 priorități politice ale Comisiei Juncker.
admin, 24.05.2019, 12:07
Liderii UE au discutat la Summitul de la Sibiu despre provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Agenda a fost convenită în iunie 2014 de Consiliul European și a fost transpusă în cele 10 priorități politice ale Comisiei Juncker.
După cinci ani, eforturile de punere în aplicare a acestor priorități s-au materializat în rezultate concrete pentru cetățeni, în pofida unor dificultăți neprevăzute, care continuă să reprezinte provocări serioase pentru Uniunea Europeană. Cancelarul german Angela Merkel a spus că:
Este simbolic că am fost în Sibiu la 15 ani după marea extindere a Uniunii Europene. Cred că acest oraș este un simbol pentru schimbările puternice din Europa pentru că avem minoritatea germană care trăiește foarte bine cu românii. Minoritatea germană din România este o punte bună între România şi Germania. Am discutat despre problemele Uniunii Europene. Putem discuta unii cu alții înainte de alegerile europene despre toate subiectele. Am dovedit că și în situații de criză ne ajutăm unii pe alții, suntem solidari. Am depășit împreună situații cum a fost criza financiară sau situația migrației. Trebuie să dezvoltăm proiectul european într-unul care durează.
Am discutat astăzi despre agenda strategică a UE adică ceea ce este important pentru noi după alegerile europene. Am avut o primă discuţie despre această agendă strategică şi vom mai discuta despre ea și în iunie la Consiliul European. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene. Vom munci, vom colabora împreună cu noua Comisia Europeană și cu Parlamentul European. Pentru noi a fost important să ne definim rolul în această lume, să mai spunem odată că luptăm pentru o Europă a valorilor și cei mai mulţi au fost de acord. O singură țară nu poate rezolva problemele globale în lume. Am discutat și despre protecția mediului și despre climă. La capitolul climă am vorbit despre rolul Uniunii Europene. Există o inițiativă a 9 țări și eu susțin această inițiativă.
Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, a fost formulată Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie. La Summitul de la Sibiu din 9 mai, primul din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei, liderii europeni si-au luat angajamentul de a rămâne uniți la bine și la rău înainte de alegerile pentru Parlamentul European, considerate a fi unele cruciale pentru viitorul UE și amenințate de o ascensiune fără precedent a populiștilor în fief-ul democrației europene.