Modernizarea educaţiei în UE
Robina Cornaciu, 12.07.2018, 16:35
Statele membre și autoritățile regionale sunt încurajate public să mărească investițiile în educație, utilizând fondurile structurale și de investiții europene, și să sprijine cadrele didactice și managerii, atât în domeniul tehnologiilor moderne, cât și în dezvoltarea unor metode de predare axate pe persoana care învață, asigurând, în același timp, o educație de înaltă calitate, măsurată în funcție de volumul de cunoștințe și competențe transmise, luând în calcul însă și creativitatea sau capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Despre modernizarea educatiei la nivelul UE europarlamentarii au discutat recent in Plenul Parlamentului de la Strasbourg.
Pe agenda de lucru a europarlamentaralior reuniti la Strasbourg s-a aflat in luna iunie si tema modernizarii educatiei in statele membre ale UE. Statele membre ale UE sunt responsabile de propriile sisteme de educație și formare profesională, însă UE le ajută să stabilească obiective comune și să facă schimb de bune practici.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a punctat nevoile sistemului educational general, cu accent pe problemele din mediul rural, dar și nevoia corelării cererii cu oferta, pe piața europeană, în ceea ce privește educația:
Cine poate contesta că educația nu are legătură cu societatea noastră, cu modernizarea ei, cu pacea până la urmă, cu comportamentul cetățenilor în societate. De aceea, cred că trebuie să ne gândim și la nivel de UE cum putem să modernizăm educația. Avem metode învechite de multe ori, nu mai trebuie să ne bazăm pe memorare, ci pe vocație, să identificăm ce abilități au copiii, încă de mici, să dezvoltăm dragostea pentru meserie și, sigur, trebuie să ne gândim la mediul rural! Ce facem, pentru că profesorii nu prea merg acolo, avem suplinitori, de fapt necalificați. Cum să le facă aceștia educație copiilor? Un alt aspect foarte important: cum corelăm educația cu nevoia din economie, pentru că suntem într-o dezvoltare economică evidentă și trebuie să ținem cont de noile meserii de care avem nevoie”.