Fonduri europene pentru dezvoltarea zonelor rurale
Accesul la fondurile europene pentru zonele rurale reprezintă cea mai mare provocare pentru administrația publică din România. Comuna Smeeni din judeţul Buzău este una dintre localităţile României care a beneficiat de bani europeni pentru dezvoltare şi modernizare.
Robina Cornaciu, 28.02.2018, 11:56
Autoritățile locale din comuna Smeeni, județul Buzău, au accesat fonduri europene, realizând până în prezent două mari investiții. Alte două proiecte se află în curs de derulare. Ion Andrei, primarul comunei Smeeni, județul Buzău este de părere că fondurile europene contribuie la dezvoltarea localității.
Avem două proiecte deja terminate, pe bani europeni, ambele la spital, la spitalul de boli cronice Smeeni. Începând din 2014, masterplanul 2014-2020, avem două proiecte, unul ce are ca obiectiv introducerea rețelei de canalizare, proiect aflat într-un stadiu avansat și un altul având că obiectiv asfaltrea a 7 km drum comunal.
Ne întoarcem la cele finalizate, ambele la spital. În ce au constat? În modernizări?
Da, reabilitarea clădirii spitalului. În prezent concurează cu alte spitale din județ privind curățenia și dotările. Acestea s-au realizat în cadrul proiectului: Modernizarea clădirilor și în cadrul aceluiași proiect, un proiect de 61 miliarde lei vechi , dotări. Este vorba despre dotări cu aparatură necesară funcționarii spitalului.
O problema cu care se confruntă în general autoritățile când vine vorba de invesții din fonduri europene este cea a cofinanțării. De unde ați găsit bani pentru cofinanțare?
În ceea ce privește proiectele derulate pe PNDR, în special cele pe care le accesăm noi pe Măsură 7.2, sunt finanțate în totalitea. Sunt în discuție cheltuieli neeligibile vis-a vis de studiul de fezabiltate și alte diligențe de șantier. Atât proiectarea cât și execuția sunt finanțate în totalitate de UE.
Canalizarea, un proiect aflat în derulare.Vor beneficia de rețea de canalizare toți locuitorii comunei Smeeni la finele proiectului?
Conform unor înțelegeri, s-a ajuns la ideea că nu putem accesa decât maxim un milion euro pentru rețea alimentare cu apă și un milion euro pentru rețeaua de canalizare. În consecință din aproape 7000 de locuitori cât are comuna Smeeni, proiectul deservește maxim 1500 locuitori.