Directiva privind asistența medicală transfrontalieră
Directiva privind asistența medicală transfrontalieră trebuie să ofere tuturor cetățenilor europeni dreptul de a alege țara în care doresc să se trateze în UE.
admin, 13.03.2019, 12:52
Directiva privind asistența medicală transfrontalieră trebuie să ofere tuturor cetățenilor europeni dreptul de a alege țara în care doresc să se trateze în UE.
Europarlamentarul Cristian Bușoi a solicitat Comisiei Europene în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg să ia măsurile necesare în vederea asigurării că toate statele membre implementează corect Directiva privind asistența medicală transfrontalieră.
Directiva privind asistența medicală transfrontalieră permite tuturor cetățenilor europeni să aleagă locul din UE unde vor să fie tratați și să li se ramburseze costurile aferente. Cetățenii vor avea dreptul de a alege să primească îngrijiri în sistemul public de sănătate sau în cel privat, oriunde în UE și au dreptul de a li se rambursa costul tratamentului. Autorizațiile prealabile pentru asistența medicală transfrontalieră vor deveni mai degrabă o excepție, decat o regulă. Cetățenii vor avea dreptul să ia decizie în cunoștință de cauză cu privire la opțiunile de tratament au dreptul de a primi toate informațiile necesare din partea punctelor de contact naționale, înființate în baza noii directive. De asemenea, cetățenii UE pot primi informațiile corespunzatoare direct din partea furnizorilor de asistență medicală. Directiva prevede și dezvoltarea unor reţele europene de referință, pentru a încuraja punerea în comun a cunoștintelor și pentru o utilizare cât mai eficientă a resurselor în asistența medicală ultraspecializată, de exemplu în diagnosticarea și tratarea bolilor rare.
Europarlamentarul Cristian Bușoi: Acest cadru legislative care le permite pacienţilor să beneficieze în anumite conditii de rambursare de servicii medicale în orice stat membru este una dintre realizările practice si foarte importante ale Uniunii Europene în beneficiul pacienților. Am depus amendamente și am susținut această directivă ca deputat în anii 2010 – 2011 și apoi am avut șansa să implementez această directive în ţara mea România, ca președinte al Casei Naționale de Asigurări de sănătate în 2013 -2014 contrar obiectivelor directivei însă unele state membre au adoptat măsuri administrative ce blocheaza substanţial asistenţa medicală transfrontalieră cum ar fi limitările privind rambursarea sau cerințele de autorizare prealabilă unele nejustificat de complicate. În plus un numar mare de pacienți europeni nu știu de drepturile cele conferă această directivă. Sănătatea este un drept fundamental din Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene solicit Comisiei Europene să asigure că statele membre implementează în mod corect această directivă.
Europarlamentarul Cristian Bușoi a solicitat Comisiei Europene să se asigure că statele membre implementează în mod corect această directivă.