Dezvoltarea proteinelor vegetale în Uniunea Europeană – oportunități și provocări
Conferința privind dezvoltarea proteinelor vegetale din Uniunea
Europeană, care se desfășoară la Viena, începând de astăzi și până mâine, este
găzduită de ministrul austriac pentru dezvoltare durabilă și turism, Elisabeth
Köstinger, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil
Hogan.
Ștefan Rancu, 22.11.2018, 12:44
Conferința privind dezvoltarea proteinelor vegetale din Uniunea
Europeană, care se desfășoară la Viena, începând de astăzi și până mâine, este
găzduită de ministrul austriac pentru dezvoltare durabilă și turism, Elisabeth
Köstinger, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil
Hogan.
Sunt așteptați să participe aproximativ 200 de experți invitați
din lanțurile de aprovizionare agricolă pentru producția de hrană, rețelele de
cercetare și consultanță, precum și din administrațiile naționale și regionale.
Aceștia vor discuta principalele concluzii ale raportului Comisiei Europene privind
dezvoltarea proteinelor vegetale în Uniunea Europeană, privind producția
actuală de proteine vegetale în UE și potențialul său de dezvoltare ulterioară.
Expertul în producția de proteină vegetală dr. ing. Dragoș Dima,
responsabil pentru România, Moldova și Bulgaria, Asociația Donau Soya, ne-a
declarat: Bazată pe declarația «Europe soya» semnată anul trecut de 18
țări membre printre care și România, inițiată de Asociația Donau Soya și
președinția austriacă a Consiliului European, s-a pus în atenția statelor
membre dezvoltarea unor surse de proteină vegetală din leguminoase pentru
boabe, dincolo de soia fiind incluse și alte culturi proteice. Drept urmare,
Comisia Europeană a derulat anul acesta o anchetă pe internet în ceea ce
privește provocările, barierele și necesitățile de a dezvolta aceste culturi,
precum și un număr de seminarii, unul dintre ele fiind la București, organizat
împreună cu Ministerul Agriculturii, pentru elaborarea strategiei sau a
viziunii pentru următorul exercițiu bugetar al UE. Astăzi la Viena are loc
ultima întâlnire în care se vor prezenta concluziile și direcțiile de acțiune
pentru următorii ani. Sigur că va fi elaborat un raport al acestor anchete,
discuții, seminarii. Acest raport poate fi descărcat de pe site-ul Uniunii Europene
în jurul prânzului.
Prima zi a conferinței constă în discuții privind cercetarea și
inovarea, practicile agronomice, avantajele pentru mediul înconjurător,
dezvoltarea lanțului de aprovizionare și potențialul pieței în diferite
segmente ale producției de hrană și furnizarea de alimente.
În cea de-a doua zi a conferinței, comisarul Köstinger și
comisarul Hogan, împreună cu reprezentanții la nivel înalt din Parlamentul
European și părțile interesate principale, vor dezbate modul în care cadrul
politic actual și viitor ar putea sprijini deblocarea potențialului de
producție de proteine vegetale în Uniunea Europeană.