De la fermă la farfurie: consolidarea controalelor alimentare în Europa
Consumatorii europeni au nevoie
să știe dacă mâncarea pe care o cumpără este sigură. Fraudele alimentare precum
scandalul din 2013 privind carnea de cal au arătat că sunt necesare mai multe
eforturi pentru protejarea consumatorilor. Regulile de siguranță alimentară din
Uniunea Europeană se numără printre cele mai stricte de acest gen din întreaga
lume, însă piața modernă globalizată și lanțurile de producție a alimentelor
din ce în ce mai lungi și mai complexe creează riscuri și facilitează fraudele.
De aceea, este necesară ameliorarea controalelor de-a lungul lanțului alimentar
pentru asigurarea unui înalt grad de protecție a sănătății oamenilor,
animalelor și plantelor și pentru implementarea adecvată a legislației.
admin, 04.01.2018, 12:42
Consumatorii europeni au nevoie
să știe dacă mâncarea pe care o cumpără este sigură. Fraudele alimentare precum
scandalul din 2013 privind carnea de cal au arătat că sunt necesare mai multe
eforturi pentru protejarea consumatorilor. Regulile de siguranță alimentară din
Uniunea Europeană se numără printre cele mai stricte de acest gen din întreaga
lume, însă piața modernă globalizată și lanțurile de producție a alimentelor
din ce în ce mai lungi și mai complexe creează riscuri și facilitează fraudele.
De aceea, este necesară ameliorarea controalelor de-a lungul lanțului alimentar
pentru asigurarea unui înalt grad de protecție a sănătății oamenilor,
animalelor și plantelor și pentru implementarea adecvată a legislației.
Aceste
aspecte ne sunt prezentate de Karin Kadenbach, membru al Comisiei pentru mediu,
sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European: Cetăţenii
europeni au dreptul la cea mai bună sănătate, la fel și animalele și plantele.
De aceea avem nevoie de controale stricte și de calitate în întreaga Europă,
astfel încât oamenii să fie siguri că ceea ce ajunge în farfuriile lor este în
concordanţă cu cele mai înalte standarde de calitate. Este clar că abatorul
pune capăt vieții unui animal, dar există modalități care iau în considerare
bunăstarea animalelor și, implicit, siguranța consumatorilor noștri. Asta presupune
ca veterinarul să se afle la fața locului înainte și după sacrificare, rolul
său fiind foarte bine stabilit. Sunt convinsă că, mai multe controale în acele
zone în care s-au înregistrat fraude și riscuri, dar şi cu ajutorul instituirii
unor reguli mai stricte în acest domeniu, lucrurile vor evolua în sens pozitiv.
De asemenea, în ceea ce priveşte transparența, statele membre pot comunica acum
rezultatele activităților de control direct pe Internet. Noi am cerut, de
asemenea, mai multă transparență în ceea ce privește selecţia personalului din
cadrul autorităților de control.