Cooperare la nivel naţional înaintea deţinerii preşedinţiei Consiliului UE
Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene.
Robina Cornaciu, 12.07.2018, 16:28
La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională.
Deținerea Președinției Consiliului UE va fi o premieră pentru țara noastră și o oportunitate de a demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național precum și un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale Uniunii Europene.
Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea de stat membru UE și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale cu privire la viitorul Uniunii Europene și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. În timpul Președinției, România va gestiona dosare extrem de complexe aflate pe agenda UE: Brexit, Cadrul Financiar Multianual post-2020, modificările instituționale la nivelul Comisiei Europene și al Parlamentului European, un mediu internațional impredictibil.
Mandatul României va avea două priorități-cheie: asigurarea continuității agendei UE, promovarea bunei cooperări între statele membre și instituțiile UE.
Pentru ca Romania sa isi duca misiunea la indelplinire este nevoie de o buna cooperare intre presedintele Iohannis, premier si Parlamentul Romaniei a declarat europarlamentarul Laurentiu Rebega:
“Pe 30 iunie s-a incheiat mandatul Bulgariei la Presedintia Consiliului de Ministri al UE. Urmatoarele sase luni mandatul va reveni Austriei si incepand de la 1 ianuarie 2019 el va fi preluat de catre Romania.Presedintia Consiliului de Ministri al UE, insemna ca pe de o parte tara care o detine trebuie sa gestioneze cat mai bine dosarele curente ale Consiliului, dosare care privesc intreaga UE si pe de alta parte tara respectiva, poate sa promoveze o serie de teme care o intereseaza in mod direct. Se pune intrebarea:este Romania pregatita penstru aceasta importanta sarcina? Guvernarea zice da, opozitia spune nu. Imi este greu sa apreciez stadiul in care se afla pregatirile. Vreau sa subliniez un lucru: daca in tara ne putem certa, in momentul in care vorbim despre locul si prestigiul Romaniei in Europa trebuie sa avem si sa aparam o pozitie comuna. Este foarte neplacut sa constat ca aceasta pozitie comuna nu se vede, cel putin pana acum. Teoretic pregatirea cade in sarcina guvernului, practic la reuniunile la varf in cadrul UE, Romania a fost reprezentata de presedintele Iohannis. Acum intre Presedinte si Guvern este o prepastie. Rivalitatea dintre presedinte si premier este o chestiune care ar trebui reglata prin amendarea constitutiei. Pana atunci trebuie gasit rapid un compromis pentru ca tara sa nu piarda o oportunitate care vine doar o data la 14 ani. Cred ca presentintele Iohannis, premierul si Parlamentul ar trebui sa lase de o parte disputele, si sa stabileasca de comun acord foaia de parcurs pana la 1 ianuarie.”