Băncile și practicile concurențiale
Recent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul român, Răzvan Popa a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă în România cu indicele ROBOR.
Robina Cornaciu, 02.04.2019, 10:29
Recent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul român, Răzvan Popa a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă în România cu indicele ROBOR.
Încă de la stabilirea acesteia în Tratatul de la Roma din 1957, politica Uniunii Europene în domeniul concurenței a fost o parte importantă a activității UE. Tratatul prevedea instituirea unui sistem care să împiedice denaturarea competiției în interiorul pieței comune. Obiectivul era crearea unor norme ample și eficiente privind concurența, pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a pieței europene și pentru a oferi consumatorilor avantajele unui sistem de piață liberă. Începând din 1962, Comisia este abilitată să investigheze eventuale comportamente anticoncurențiale, iar începând din 1990, este autorizată să examineze concentrările economice de mare amploare.
Recent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, europarlamentarul român , Răzvan Popa a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă în România cu indicele ROBOR și asupra faptului că exista informații că cele mai mari bănci au înțelegeri anticoncurențiale. Europarlamentarul a solicitat intervenția Comisiei Europene pentru a investiga această situație.
Recent, în România, au apărut informații privind faptul că nu mai puțin de 10 bănci au apelat la înțelegeri de tip trust, pentru a manipula ROBOR – este voba de rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele – stabilind în mod artificial nivelul acesteia.
Nivelul ROBOR influențează valoarea ratelor lunare la creditele în moneda națională. Deci, în funcție de valoarea ROBOR, românii plătesc mai mult sau mai puțin pentru împrumuturile bancare.
Am sesizat Comisia Europeană privind această situație, si am solicitat o intervenție urgentă de a verifica modul în care băncile din România respectă principiul liberei concurențe. Un sistem bancar lipsit de onestitate este un pericol pentru piața liberă, dar și pentru interesele directe ale cetățenilor.
Sunt semnale că și în alte state ale UE au existat astfel de probleme și, tocmai de aceea, consider că este obligatorie o analiză a Comisiei Europene, dar și o discuție mai amplă chiar aici, în Parlamentul European, care este instituția reprezentativă pentru locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene.
Îmi doresc ca împreuna să lămurim aceste aspecte și, dacă este nevoie, să luăm măsuri astfel încât cetățeanul european să nu cadă victimă lăcomiei băncilor...