Aplicarea politicilor de mediu în UE adoptate de Parlamentul European
Legislatia de mediu a UE are un impact pozitiv in domenii precum eficienta utilizarii resurselor, insa in alte zone implementarea sa e foarte importantă. Emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obliga milioane de oameni sa respire aer poluat.
admin, 25.05.2018, 10:24
Legislatia de mediu a UE are un impact pozitiv in domenii precum eficienta utilizarii resurselor, insa in alte zone implementarea sa e foarte importantă. Emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obliga milioane de oameni sa respire aer poluat.
Nevoia adaptarii politicilor agricole la obiectivele de mediu, sunt esentiale atât pentru protejarea mediului, cât si pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare.
Desi s-au inregistrat progrese in unele domenii, totusi se mentine un decalaj mare intre planuri si rezultate, in ce priveste politicile de mediu ale Uniunii Europene, a subliniat Daciana Sârbu in plenul Parlamentului European, cu prilejul dezbaterii raportului sau despre implementarea celui de-al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu al Uniunii Europene, adoptat cu majoritate de voturi.
Eurodeputata a cerut Comisiei Europene sa propuna un nou program post-2020, cu obiective mai clar definite, dublate de mai multa transparenta, responsabilitate si ambitie, pentru o mai buna protejare a sanatatii oamenilor si a mediului.
Daciana Sârbu: Raportul meu a fost adoptat cu majoritate clara in plen ceea ce arată ca toți ne dorim progrese in acest domeniu și cu aceasta ocazie am atras atenția ca UE nu este in grafic cu îndeplinirea obiectelor pe mediu pe care și le a fixat pentru 2020. Avem obiective ambițioase dar nu sunt puse in practica. Exista și bani irosiți pe proiecte care de fapt nu duc la rezultate. Cred ca avem și in Romania suficiente exemple. Evident ca exista și exemple pozitive și le-am enunțat in plenul Parlamentului cum ar fi economia cu emisii scăzute de carbon, eficientă utilizării resurselor și îmbunătățirea calității apei potabile in unele zone. La exemple negative din păcate sunt mai multe din păcate se simt și se văd in viața noastră de zi de cu zi. In general am vorbit despre proiectul Natura 2000 care din păcate nu a mers așa cum se aștepta, deasemea sectorul transporturilor care are mari dificultăți in reducerea emisiilor de carbon și un subiect care ma preocupa foarte mult, reducerea risipei alimentare unde in țara noastră sunt foarte multe lucruri de făcut la acest capitol.
Daca s-ar aplica pe deplin, Programul de Actiune pentru Mediu al UE ar aduce imbunatatiri considerabile la nivelul mediului, sanatatii si calitatii vietii, insa exista o prapastie uriasa intre asteptarile de la acest Program si rezultatele concrete pe care le produce a mai spus Daciana Sârbu.