Accesul românilor la vaccinuri ar trebui să fie o prioritate
Nivelul scăzut al încrederii publice în vaccinuri în Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea numărului de epidemii.
admin, 08.04.2019, 12:26
Nivelul scăzut al încrederii publice în vaccinuri în Uniunea Europeană duce la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea numărului de epidemii.
Specialiștii spun că vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică.
Țările din UE sunt încurajate să elaboreze și să pună în aplicare planuri naționale de vaccinare care să prevadă inițiative menite să crească rata de vaccinare, precum și să introducă verificări de rutină privind statutul vaccinal al populației.
Cristian Bușoi: Cred că cel mai important lucru este să se acționeze în a conștientiza opinia publică, părinții mai ales pentru ca zona cea mai fragilă este cea a primilor ani de viață atunci când copiii ar trebui să fie imunizați împotriva unor boli care ii poate marca pe viața pot ajunge chiar la deces și știți bine cazurile tragice din România una din țările care în care copiii mor de rujeolă în secolul 21 deci trebuie campanii de conștientizare trebuie in mod evident investit mai mult în a descoperi vaccinuri noi mai eficiente pentru cele care sunt variante pe piață iar pentru amenințările noi sunt anumite boli care vin din Afirica, din alta zone ale lumii unde până în acest moment se fac eforturi pentru a descoperi vaccinuri și sigur pentru țări cum este România cu o aprovizionare cu vaccinuri constantă în farmacii. Pentru că sigur nu putem vorbi că ar fi o problemă în Italia de exemplu acolo unde există o problemă cu rata vaccinării acolo trebuie convinși părinții , convinși cetățenii italieni, făcute campanii de informare, venit cu contra argumente împotriva acelor campanii de inducere a unor idei greșite legate de vaccinare dar în România una dintre probleme este și aceea a existenței vaccinurilor, a accesului la vaccin degeaba medicii de familie sau campanie publică convinge părinții să facă vaccinarea dacă în anumite momente din păcate vaccinul lipsește din farmacii. Și știți bine că a existat o problemă cu vaccinul împotriva hepatitei B, au mai fost și alte probleme și cu alte vaccinuri nu mai vorbesc de vaccinurile antigripale care vin foarte târziu. Toate aceste lucruri sunt chestiuni care trebuie reglate cat mai urgent și trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Ministerul Sănătății din România.
Anul trecut, Comisia a adoptat o recomandare a Consiliului pentru a consolida cooperarea UE în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Inițiativa are scopul de a aborda atitudinea ezitantă a populației în privința vaccinurilor, de a ameliora coordonarea în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri, de a sprijini cercetarea și inovarea și de a consolida cooperarea UE referitoare la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.