65.000 euro pentru evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a început derularea proiectului Evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești, în contextul creșterii productivității și a calității produselor, printr-un grant de cercetare în valoare de circa 65.000 de euro. Proiectul este finanțat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Ștefan Rancu, 01.03.2019, 12:53
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a început derularea proiectului Evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești, în contextul creșterii productivității și a calității produselor, printr-un grant de cercetare în valoare de circa 65.000 de euro. Proiectul este finanțat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Prin acest proiect de cercetare, se doreşte o mai strânsă colaborare între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare, cu operatorii din domeniul creşterii păstrăvilor şi a altor peşti din familia Salmonidae.
Proiectul se va finaliza în luna iulie 2020 prin editarea unui ghid de bune practici în domeniul creşterii peştilor din zonele montane, care va fi distribuit în mod gratuit păstrăvarilor.
Conf. Dr. Daniel Cocan, director de proiect, a precizat: Prin prezentul proiect, noi vom face un studiu în aproximativ 100 de păstrăvării din țară, atât din cadrul Regiei Romsilva, cât și păstrăvării private. Ne propunem o evaluare a tuturor factorilor care poate să influențeze negativ productivitatea și calitatea produselor: condițiile de mediu, factorii de poluare a apei, condițiile fizico-chimice ale apei, calitatea furajelor, tehnologiile de creștere, proveniența materialului biologic și, bineânțeles, stările de boală, dacă vor fi regăsite în păstrăvării și modalitățile prin care acestea pot fi îndepărtate, combătute.
Pe baza acestor date culese din teren şi a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici în domeniul Salmoniculturii, având ca obiectiv ţintit îmbunătăţirea productivităţii păstrăvăriilor româneşti şi creşterea calităţii produselor, fie că vorbim despre peştele proaspăt sau cel prelucrat (eviscerat, filetat, sărat, afumat sau conservat, icre proaspete sau prelucrate). Pentru aceasta, se dorește o deschidere şi o colaborare bună cu păstrăvarii, în acest fel toţi cei implicaţi vor avea doar de câştigat în viitor. În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre piscicultură şi despre problemele din acest domeniu, inclusiv despre impactul negativ al păsărilor ihtiofage. Aceste probleme vor putea fi rezolvate, dar numai prin colaborarea operatorilor din producţie cu specialiştii din acest domeniu.
Specialiștii în Piscicultură și Acvacultură din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii au derulat până în prezent peste 10 proiecte cu impact la nivel național în domeniul lor de activitate.