Mecanismul de Redresare și Reziliență – bani europeni pentru investiții și reforme (partea I)
Luana Pleşea, 20.02.2021, 16:58
UE va cheltui în următorii ani probabil mai multe fonduri europene decât oricând, ca urmare a impactului economic și social major al pandemiei de COVID-19.
Parlamentul European a adoptat pe 10 februarie forma finală a Mecanismului de Redresare și Reziliență, conceput să ajute țările UE să facă față efectelor pandemiei. Este vorba despre 672.5 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, prin care să fie finanțate măsurile luate de statele europene pentru a atenua consecințele economice și sociale ale acestei crize. Acești bani nu pot fi cheltuiți oricum. Fiecare stat elaborează un Plan Național de Redresare și Reziliență, care, pentru a fi eligibil, trebuie să se concentreze pe domeniile-cheie de politică ale UE – tranziția verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, precum și coeziunea socială și teritorială.
Planurile care se axează pe reacția instituțională la situațiile de criză și de pregătire pentru situații de criză, precum și politicile pentru copii și tineret, inclusiv educația și competențele, sunt, de asemenea, eligibile pentru finanțare.