Uniunea Europeană și democratizarea statelor din Parteneriatul Estic
În revista Romanian Journal of European Affairs, editată de Institutul European din România, a fost publicat un articol despre rolul pe care îl are Uniunea Europeană în promovarea democrației în statele Parteneriatului Estic.
21.05.2024, 14:59
Articolul, semnat de Yaryna Turchyn, Olha Ivasechko și Oleh Tsebenko de la Universitatea Națională Politehnică din Lvov, analizează modul în care Uniunea Europeană folosește diferite instrumente pentru a susține eforturile de consolidare a democrației în statele Parteneriatului Estic.
Între acestea sunt evidențiate: acțiuni politice și diplomatice, observarea alegerilor, cooperare internațională și asistența pentru dezvoltare din partea UE pentru o guvernanță eficace și societatea civilă, sancțiuni, diverse platforme și fonduri de sprijinire a democrației, sprijin financiar.
Autorii concluzionează că, deși importantă, influența Uniunii Europene nu atinge rezultatele așteptate în susținerea democratizării. Acest lucru este cauzat de interferența unor diverși factori interni și externi și se reflectă într-un declin democratic în aproape toate țările Parteneriatului Estic, cu excepția Armeniei.
Acest declin, mai menționează autorii, reprezintă principala amenințare la adresa păcii și securității în regiune. Reamintim că statele participante la inițiativa Parteneriatului Estic sunt: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina (Belarusul și-a suspendat participarea la data de 28 iunie 2021).
Textul complet al articolul este disponibil în limba engleză, la: http://rjea.ier.gov.ro/.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii