Politica externă a statelor mici: cazul Serbiei
În ediția de iarnă a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, a fost publicat un articol care abordează comportamentul de politică externă al statelor mici, un subiect mai puțin prezent în literatura de specialitate.
16.12.2024, 14:19
Articolul este semnat de Jan Graf și Martin Solik, cercetători la Universitatea Ostrava, Republica Cehă. Cei doi autori au selectat o serie de variabile care pot fi considerate drept specifice țărilor mici: neutralitatea militară, eforturile de aderare la organizațiile internaționale și angajamentul de a respecta pe deplin dreptul internațional.
Acestea au fost aplicate, apoi, politicii externe a Serbiei, în condițiile în care acțiunile pe scena globală ale acestui stat sunt urmărite la nivel european cu mai multă atenție ca urmare a războiului din Ucraina.
Prin utilizarea interviurilor cu experți și prin analiza acestora, cercetarea oferă un răspuns problemelor ridicate de politica externă a statelor mici, respectiv de cea a Serbiei, având în vedere că niciun studiu publicat anterior nu a abordat această tematică.
Perioada analizată de autori este 2012-2022, iar aceștia concluzionează că singura variabilă teoretică confirmată în cazul Serbiei este conformitatea acesteia cu principiul neutralității militare, ceea ce, în mod paradoxal, o ajută să aibă relații strânse atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Moscova.
Textul complet al articolului este disponibil, în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România