O analiză comparativă a politicilor tranziției industriale ecologice: UE, SUA și China
În ediția din luna iunie 2024 a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, publicată de Institutul European din România, a apărut un articol despre politicile tranziției industriale ecologice și posibilele sale implicațiile asupra fragmentării economice.
21.08.2024, 11:20
În ediția din luna iunie 2024 a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, publicată de Institutul European din România, a apărut un articol despre politicile tranziției industriale ecologice și posibilele sale implicațiile asupra fragmentării economice. Sunt analizate cu precădere abordările din UE, SUA și China în privința gestionării tranziției verzi.
Lucrarea, semnată de Bogdan Munteanu, analizează impactul politicilor economice naționale care urmăresc să răspundă provocărilor pe care le aduc schimbările climatice. Ipoteza autorului este că politicile divergente au un impact considerabil asupra economiei, iar aceasta se manifestă sub forma unor segmentări. La rândul lor, acțiunile pot genera efecte importante, ca urmare a intensificării competitivității pentru resurse strategice și minerale critice necesare tranziției ecologice.
În cadrul cercetării, autorul arată că, deși la nivel internațional 165 de state – semnatare ale Acordului de la Paris – au declarat că au luat măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, doar 39 dintre acestea au pus în aplicare un sistem de stabilire a prețului emisiilor de carbon. În UE, SUA și China, politicile care ar trebui formulate și implementate pentru ecologizarea economiilor diferă. Secțiunea de concluzii evidențiază recursul UE la o abordare de tip reglementare, în timp ce abordarea SUA este bazată pe susținere fiscală, iar China menține orientările politice caracteristice unui stat centralizat.
Vă invităm să parcurgeți textul complet al articolul, disponibil în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România