Motivele pentru care tinerii pleacă în mobilităţi europene
41% dintre tinerii români care aleg să plece într-o mobilitate europeană fac acest lucru din rațiuni ce țin de muncă.
România Internațional, 12.04.2018, 16:57
41% dintre tinerii români care aleg să plece într-o mobilitate europeană fac acest lucru din rațiuni ce țin de muncă (pentru a lucra efectiv sau pentru a-și căuta un job). Această concluzie aparține proiectului de cercetare MOVE – Mapping mobility – pathways, institutions and structural effects of youth mobility in Europe, coordonat de Monica Roman, profesor la Academia de Studii Economice din București. Pe 23 februarie 2018 a avut loc conferința finală din cadrul proiectului implementat de ASE București, unde au fost prezentate rezultatele cercetării și exemple specifice din fiecare stat partener cu privire la distribuția mobilității în rândul tinerilor.
Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că mobilitatea tinerilor europeni este un proces influențat de diverși factori și că se află sub incidența mai multor tipuri de motivații. Dar dincolo de aspectele de ordin statistic, economic ori social, argumentul principal în favoarea sprijinirii mobilității europene ar trebui să fie clădirea unui sentiment mai puternic de apartenență la Uniunea Europeană. Construcția europeană reprezintă o cauză susținută de oamenii care ulterior au creat instituțiile europene, a evoluat ca urmare a legislației și se poate desăvârși doar în virtutea încurajării mobilității cetățenilor europeni.
Pentru mai multe detalii despre eveniment și concluziile prezentate, vă rugăm să accesați Newsletter-ul IER: http://www.ier.ro/sites/default/files/pdf/newsletter_martie_2018_ro.pdf. (autor Eliza Vaș, Biroul Studii și Analize, Institutul European din România)