Fake news – un subiect de actualitate
Numărul din iunie al revistei Romanian Journal of European Affairs a găzduit un articol cu tema știrile false și comportamentul românilor în domeniul digital.
România Internațional, 13.08.2018, 09:42
În numărul din iunie al revistei Romanian Journal of European Affairs, am avut privilegiul de a găzdui un articol cu tema: știrile false și comportamentul românilor în domeniul digital. Articolul a fost elaborat de către Alina Bârgăoanu, membru al Grupului de experți la nivel înalt privind știrile false și dezinformarea online, înființat de Comisia Europeană, și profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, alături de Loredana Radu, conferențiar universitar la aceeași facultate.
Autoarele s-au concentrat pe comportamentul digital, auto-evaluarea vulnerabilităților în fața dezinformării digitale și tiparele de încredere regăsite la cetățenii români. Prin coroborarea datelor din cadrul primului sondaj național de opinie publică privind știrile false și dezinformarea (realizat în perioada februarie-martie 2018), Eurobarometrul Special nr. 464 – Știrile false și dezinformarea digitală – efectuat în aceeași perioadă (februarie 2018), acestea au surprins percepțiile și atitudinile cetățenilor români privind utilizarea noilor mijloace de comunicare și credibilitatea știrilor și au evaluat comportamentul online al românilor. Articolul deschide calea pentru viitoare cercetări dedicate acestui subiect și politici aplicate, atât la nivelul statelor membre, cât și la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a reduce amploarea fenomenului de știri false, care devine din ce în ce mai îngrijorător.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați articolul integral în revista RJEA, aici. (Oana Mocanu, Biroul Studii și Analize, IER)