Analiza efectelor Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) asupra politicilor UE
În ediția de vară a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, a apărut un articol care descrie și analizează efectele Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) asupra politicilor UE.
03.08.2024, 11:45
Sub semnătura lui Nicolae Toderaș, cercetarea pornește de la premisa că MRR a fost considerat de comunitățile epistemice și administrative de referință un instrument inovator, care poate avea efecte semnificative asupra modului în care funcționează metoda distributivă în desfășurarea politicilor Uniunii Europene.
Articolul evidențiază analizele din ultimii trei ani, care au observat cu atenție modul în care cadrul creat pentru a facilita redresarea economică, în special în context post-pandemic, a contribuit la întărirea rolului instituțiilor europene.
În secțiunea de concluzii a articolului, autorul subliniază că, deși datele culese sunt insuficiente pentru a susține ipoteza unei schimbări semnificative a metodei distributive care ar putea influența viitorul cadru financiar multianual (post-2027), MRR are unele efecte importante asupra elaborării politicilor. Acestea sunt identificate de autor ca: oportunități de învățare în materie de politici, susținerea de sinergii între reforme și investiții, respectarea termenelor stabilite în punerea în aplicare a reformelor și garantarea ireversibilității reformelor.
Textul complet al articolului este disponibil, în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România