Un tânăr clujean, atât beneficar al programului “Tânărul fermier”, cât şi consultant
Programul Tânărul fermier, lansat în 2015, le-a oferit şi le va oferi încă multora posibilitatea de a abandona viaţa stresantă din oraşe pentru o viaţă poate nu mai puţin stresantă dar mai sănătoasă la ţară.
Dan Horea, 10.03.2020, 09:47
Programul Tânărul fermier, lansat în 2015, le-a oferit şi le va oferi încă multora posibilitatea de a abandona viaţa stresantă din oraşe pentru o viaţă poate nu mai puţin stresantă dar mai sănătoasă la ţară. Un tânăr clujean a reuşit performanţa de a deveni atât beneficiar, cât şi consultant în cadrul acestui program. El se numeşte Bogdan Lung.
În august 2015 am depus proiectul, am semnat contractul în decembrie, iar în martie mi-a fost virată prima tranşă, de 75% din suma totală de 50.000 Euro.
Am cumpărat 11 solarii, pe o suprafaţă de 4000 metri pătraţi, plus material săditor, stoloni de căpşuni din Italia, certificaţi ecologic. Implementarea a durat cca un an de zile.
-Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a accesa fonduri în acest program?
În momentul depunerii cererii de finanţare trebuie să ai o exploataţie cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO (Standard Output). 1 SO = 1 Euro. Pentru finanţările de 40.000 Euro e necesară o exploataţie de cel puţin 12.000 SO, iar pentru cele de 50.000 Euro una de minimum 30.000 SO. În tabelele cu coeficienţi de calcul standard, un hectar de grâu este creditat cu 500 SO, pe când hectarul de căpşuni sau legume îţi aduce 7100 SO, ceea ce echivalează cu câştigul estimat pe hectar. După ce ai semnat contractul de finanţare trebuie să-ţi stabileşti domiciliul în localitatea unde se află sediul exploataţiei, neapărat în mediul rural. Dacă mai ai un loc de muncă, acesta să se afle la maximum 60 km distanţă. Vârsta solicitantului trebuie să fie de cel mult 41 de ani, neîmpliniţi la data depunerii dosarului.
-Ce trebuie făcut după întocmirea dosarului?
Până nu demult, trebuia depus la sediile AFIR. Acum, documentaţia se poate depune şi online.
-Ce probleme pot interveni?
Prea puţine exploataţii din România sunt înregistrate corespunzător la Primărie, în Registrul Agricol sau la APIA. Mulţi solicitanţi de fonduri renunţă tocmai fiindcă nu se pot încadra în cerinţele legii din acest punct de vedere. In plus, e greu să întocmeşti dosarele perfect, la virgulă.
-Programul Tânărul fermier va fi din nou funcţional?
În acest an se deschide o nouă sesiune, după cum apare în calendarul de pe site-ul Ministerului Agriculturii. Suma preconizată este de cca 42 milioane Euro. Ghidul Solicitantului se află pe site, pentru consultare publică până în 14 martie. După aceea va apărea Ghidul în versiunea finală, iar Ministerul va trebui să anunţe care este perioada de depunere a dosarelor şi criteriile de acodare a punctajului. Exploataţiile trebuie să fie înregistrate la APIA până cel târziu în 15 mai.